El Tatio: Napkelte a gejzírmező ködében

Chilében igazán közel lehet kerülni az emberekhez és a természeti csodákhoz. Bár a statisztikák szerint évi 3,6 millió külföldi turista látogatja az országot, ennek az Atacama sivatag környékén nyoma sem volt. Egyébként ez a szám nem kirívóan sok, a leglátogatottabb országokhoz képest (Thaiföld 35 millió turista 2017-ben), de meglepő, hogy Peru csak 2017-től kezdődően tudta leelőzni a maga évi 3,7 millió látogatójával.

Nehéz megérteni, hogy Chile miért nem népszerűbb úti cél. Bár nem annyira olcsó, mint például a dél-kelet ázsiai országok, előnye, hogy itt biztosan nem kell órákat sorban állni egy fotóért.

Az Atacama sivatag környékét sajnos nem lehet tömegközlekedéssel felfedezni, például még a repteréről sincs autóbusz Calama központjáig, így marad az autóbérlés, a szervezett túrák, és egyes helyek esetében a biciklibérlés. Nekem a legkézenfekvőbbnek a szervezett túrák bizonyultak, amelyeknél a legnagyobb nehézséget a koránkelés és a késői megérkezés jelentette. Legtöbb utazás egy hajnali 3-4 órás, vagy kora esti indulással kezdődik, attól függően, hogy napfelkeltét, vagy naplementét kell elcsípni.

Így van ez az El Tatio gejzírmezőhöz szervezett túráknál is, 3.30-kor jön érted a kisbusz, és a szállásodtól kényelmesen visz el a látnivalókig. San Pedro de Atacama városát elhagyva a sofőr, aki egyben a túravezetőnk is volt megállt, kinyitotta az ajtót és üdvözölte a csoportot. A csillagok közben a földig értek, a feje fölött pedig épp akkor suhant el egy hullócsillag, a világ legtisztább egén. A gejzírmező felett felkelő Napot indultunk megnézni.

Hol is vagyunk?

Az Atacama gyorstalpaló után már tudhatod, hogy ez az Atacama sivatag széle, az Andok hegyvonulatában.

Az El Tatio gejzírmező egy rétegvulkánok sorozatából álló vonulat része, és 4320 méteren, egy magas fennsíkon található. Minél hidegebb van, annál látványosabb a feltörő gőz, és egyébként is lenyűgöző a forróság és a fagy találkozása, hiszen olyan hideg van, hogy a forrásban lévő víz a felszínre törés után nem sokkal ráfagy a földkéregre.    

Látnivalók

Ezen a gejzírmezőn körülbelül 80 aktív gejzír található, ezzel a világ harmadik legnagyobbjának minősül, viszont régen ennél lényegesen több volt, mi történt?

A geotermikus erők felhasználásával elektromos áramot lehet termelni, ezért az El Tatio mezejének kiaknázására is volt próbálkozás, de az első fúrótorony talajba helyezése után a közvetlen közelében elapadtak a gejzírek. Ezek után eltávolítani sem merték, mert akár erodálhatta volna a többi, még aktív pontot is, így benne maradt a vasszerkezet. Azóta több alkalommal is próbálták újraindítani a projektet, mindeddig sikertelenül.

Az El Tatio gejzírmezőn az úgynevezett kúp gejzír található meg, ami az ismétlődő időközönként, a föld alól feltörő fajtát jelöli. A vízsugár nem lövell magasra, a legnagyobb alig 6 méteres, a körülölelő gőz viszont akár a 20 métert is elérheti. Egy medencében fürdésre is van lehetőség, amit a bátrabbak be is vállalnak, a hideg ellenére.

Nagyon érdekes, hogy ennyire szabadon lehet sétálni a gejzírek között, mivel bárhol beszakadhat a vékony földkéreg, vagy az eltérő intenzitással feltörő víz, akár le is spriccelhet. De mint a legtöbb látnivalónál, itt is csak köveket alkalmaztak, azokkal rakták ki körbe a gejzíreket.

Az Atacamaban található legtöbb látnivaló a helyi indiánok tulajdonában van, ők dönthetnek arról, hogy a turisták mit, milyen feltételekkel látogathatnak meg és ők alakítják ki az ösvényeket is.

Tovább haladva az idegenvezetőnk jóindulatának köszönhetően egy rejtett gejzírmezőhöz mentünk, nem messze az El Tatio-tól, és ott fogyasztottuk el a reggelit. Ennek a mezőnek a nevét nem tudom, egy keskeny úton haladtunk, ami mély hasadásokkal volt teli, a tektonikus lemezek mozgása miatt. Itt csak pár gejzír működött, a földfelszín pedig több helyen gőzölgött, jelezve, hogy alatta forró víz folyik. A leglátványosabb a Föld nevű gejzír volt, ami a többitől eltérően sáros vizet spriccelt, innen kapta a nevét is.  

Az Atacama sivatagban található többi látnivalóról szóló beszámolókat megtalálod a Dél-Amerika menüpontban.

Ha jártál már gejzírnél és megosztanád az élményed, csatlakozz hozzánk a Facebook csoportban.

Megtalálsz itt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top