Barangolás a székelyek között

Gyere, fedezd fel Székelyföldet, ezzel a zöldfülűeknek szánt szamárvezető cikkel.

Látom, hogy viszket a segged, és nagyon kifelé áll már a szekered rúdja, de vésd az eszedbe: a koronavírus nem tűnt el, a lazítások miatt lehet, hogy utazhatsz, de a felelősség a tiéd, mivel továbbra is fertőződhetsz és fertőzhetsz!

Éppen ezért most kapásból: ne vásárolj repjegyet. Ezt a cikket is csak akkor olvasd újra, ha már biztonságos számodra és a székelyek számára is, hogy Székelyföldön kolbászolj, és rájöttél, hogy az utolsó pillanatban vásárolt repjegy nem olcsó, csak az autós kirándulás maradt alternatívaként.

Mert ha egyszer haza mehetek… egy hétig el nem jövök onnan, közben pedig a következő csodákat látogatom meg:

Kezdem a családommal, de Neked ez még nem opció, úgyhogy ugorj a következő pontra.

Budapestről Segesvárig autóval átlagosan 7 óra alatt lehet elérni, vonattal és busszal 11 óra, repülővel Marosvásárhelyig 45 perc.

Első állomás: Segesvár

A Szász szék központja és ékköve, kihagyhatatlan látnivalókkal! Belépőnek ezt a teleülés ajánlott, mivel ide a legkönnyebb eljutni vonattal vagy autóval.

A szász építészeti stílus, ami itt látható, merőben eltér a listán szereplő többi településével, érdemes erre figyelni: magas, a házakkal összeépített kapuk, elzárt udvarokkal. Segesvár központja 930 méter hosszúságú várfallal összekötött, UNESCO Világörökségi helyszín, 9 eredeti toronnyal. Találsz itt még erődített templomokat, óratoronyban kialakított múzeumot, sétáló utcákat és kézműves termékeket. Alternatívaként innen Brassó környéke és Törcsvár is meglátogatható.

Szezontól függően érdemes megállni a kibédi hagymáért.

Második állomás: Szováta, Medve tó

A hosszú út után jóleső érzés a Medve tó sós vizében pihentetni a végtagokat, esetleg szaunázni a közeli szállásokon. A napsütés intenzitásától függően 34 fok körüli hőmérsékletet ér el, a Medve-tó heliotermikus tulajdonságáról pedig innen lehet bővebb tájékoztatót olvasni: http://www.medveto.ro/medve-to/heliotermia/

Harmadik állomás: Parajd

A sós tó után következzen Sóvidék! A parajdi sóbánya látogatható, autóval és busszal is be lehet hajtani, utóbbi ajánlott. A hatalmas földalatti barlangban játszótér, fagyizó, kápolna is található. A belélegzett sós levegő pedig tisztítja a légutakat.  A sóbánya bejáratának közelében több fabódéban lehet helyben, hagyományos módszerekkel készített kézműves termékeket, kerámiaedényeket vásárolni.

Kevésbé köztudott, de a városközponttól nem messze található domboldalakon kicsapódó sót és apró, sós folyamokat lehet látni. A felszínre kicsapódó só látványa földöntúli, érdemes útba ejteni a Sóhát Természetvédelmi Rezervátumot. A túraútvonal végén a sós-agyagos iszapfürdőt is ki lehet próbálni.  

Negyedik állomás: Korond

A település kiváltképp a kerámiájáról és kézműves termékeiről híres, Parajddal és Szovátával együtt. A templommal szemben található a látogatható falumúzeuma. Az út mentén pedig minden erdei jót árulnak, szezontól függően: áfonya, málna, szamóca (a gombát viszont nem ajánlom, ha nem vagyunk jártasak, könnyen gyomorrontást kaphatunk tőle, a jóhiszemű árus is tévedhet).

Ötödik állomás: Medveles

A medve nem játék, és az évszázadok során kialakult egyfajta együttélés ember és állat között, amit az utóbbi években a leleményes székelyek ki is aknáznak: több medveetető is működik, ahol a lesben megbújva, csendben maradva egész közelről lehet megcsodálni a veszélyes állatokat, anélkül, hogy ártanánk a vadaknak. A medvelesre nem csak a helyszínen keríthetünk sort, hanem több platformon élő közvetítést is követhetünk: https://filmdzsungel.tv/medveles-kamera-a-hargitarol/  

Hatodik állomás: Tolvajostető

Orbán Balázs, Székelyföld leírása című művében is említi ezt a részt, ahol régen az útonállók fosztogatták a postakocsikat, innen ered a neve is. Gyönyörű kilátás nyílik Udvarhelyszékre, illetve barátkozni lehet a magaslati, csípősebb levegővel is.

Hetedik állomás: Hargitafürdő

Mászni vágyók a Balu kalandparkban kereshetnek aktív kikapcsolódást, míg a pihenni vágyóknak maradnak a gázömléses mofetta “fürdőhelyek”. A nyáron működő mofetta több betegségre is kedvező hatást gyakorol, mint például az ízületi gyulladás, magas vérnyomás, érszűkület, vénás keringési zavarok, keményedéses bőrgyulladás, porckorongbántalom, ideggyökkompressziók, csigolyabántalom.

Nyolcadik állomás: Madarasi Hargita

A pihentető és aktív kikapcsolódást nyújtó programok lezárásaként a Madarasi Hargita csúcsának meghódítása marad.

 Ha kérdésed van, vagy megosztanád az élményed, csatlakozz hozzánk a Facebookon.

Vagy megtalálsz itt is:
Instagram: monivoyage
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top