Perui specialitások

Utazás során a legnagyobb kihívást mindig az étel jelenti, a cél megtalálni a középutat a gyomorrontás és a helyi utcai kifőzdék specialitásai között. Néha mellé is nyúlok, mint például Marokkóban, ahol a legforgalmasabb Jemaa el Fna téri kifőzde tette tönkre az egyik estét.

Ételek

Még soha nem ettem ilyen jókat, mint Peruban! Bármit kóstoltam hihetetlenül finom volt, mutatom is a kedvenceket. A limai idegenvezetőm megtanította a perui étkezési szokások szabályait, ami egyébként logikus is: a part menti településeken halas ételeket kell enni, a hegyvidéken pedig alpakát (kis túlzással).

Mi a kedvenc ételed? Nekem a krumpli – bármilyen formában! És Peruban papas, vagyis krumpli van mindenhol és mindenben!  

Az ország híres a különleges krumplifajtáiról, amiből körülbelül 3800 különböző színű, formájú, állagú, ízű van. Ezeket nem csak köretként fogyasszák, hanem előételként vagy főételként is megjelenik, például a Papas a la Huancaina nevű fogásnál, ahol a fehér és lisztes állagú krumplit Huancaina szósszal tálalják, vagy a Papa Rellena-nál, ami egy krumpli krokett, őrölt hússal töltve és bő olajban kisütve, elképesztően finom. Ennek létezik a csípős paprikás változata is, a Rocoto Relleno, ennél viszont vigyázni kell, mert nagyon csíp! A következő ismert krumpli alapú étel a Causa, ebben a két tört krumpliréteg közé avokádót, ají szószt tesznek, citrommal, és korianderrel ízesítve, a töltelék régiónként változhat. 

Ceviche (kiejtés: szevicse)

Lima, Paracas, Ica és általában az óceánpart környékén készül a legfrissebb alapanyagból, itt érdemes megkóstolni. Nyers tengeri herkentyűk kerülnek bele (főként hal, garnéla), citruslével, ají szósszal, chili paprikával és apróra vágott hagymával ízesítve. Mivel nem főzik, vigyázni kell vele, és forgalmasabb helyen enni, ha el akarod kerülni az ételmérgezést. Inkább előételként szolgálják fel, de főételként is találkozhatsz vele, valamilyen krumpli fajtával, vagy avokádó salátával tálalva.

Lomo Saltado de Alpaca/Res/Cerdo/Pollo

1. képen a valószínűleg marhából készült fogás 2. képen az alpaka

A „lomo saltado” az apró érmékre vágott bélszínt vagy hátszínt (lost in translation) jelenti. Ami utána következik „de Alpaca/Res/Cerdo/Pollo” jelöli magát az állatot. Alapszintű spanyol nyelvtudás nélkül nehéz dolgod lesz. Érdekesség, hogy a perui marhahús sokkal édesebb, mint az itthoni, és kissé sötétebb színű is.

Ilyen formában kóstoltam másodjára az alpaka húst (az első steakkel valószínű átvertek, és marhahúst szolgáltak fel helyette), nagyon finom, kissé füstös ízű, nagyon aromás, marhahúshoz egyáltalán nem hasonlító íze van, puha, omlós és világos színű.

Anticuchos de Corazón

A legfinomabb fogás, amit ettem! Egy mexikói lánnyal ebédeltem, az utolsó napja volt, és arra panaszkodott, hogy mennyire nem ízlik neki a perui kaja, kérdeztem mit kóstolt meg, kiderült, hogy az ismertebb fogások közül semmit… nem volt kérdés, végigkóstoltuk a menüt! Így botlottunk az Anticuchos de Corazón-ba, ami grillezett, nyársra húzott marhaszív érméket jelent. Amit mi próbáltunk valószínű füstölt is volt, hihetetlenül aromás, puha, de kissé rágós állagú.

Arroz con Pato

Alapfogás, ami a rizses kacsacombot, vagy kacsamellet takar. Legtöbb helyen lehet találkozni vele, főleg a napi menükben. A rizs használata viszonylag új keletű, de hamar megkerülhetetlenné vált.

Pollo a la Brasa/ a la Plancha

Grillezett sült csirke, amit különböző köretekkel szolgálnak fel. Területtől függően brasa vagy plancha jelöli a grillezés tényét, gyakorlatban a húst inkább simán pirosra sütik, olajon.

Seco de Pollo Peruano

Olyan, mint a húsleves lé nélkül és rizs körettel, de néhány helyen kevés levet is rajta hagynak. Főtt csirkehús, sárgarépa, és különböző főtt zöldségek együtt tálalva. 

Sopa de Quinua/Calabaza

A quinoa megjelenik levesben és köretként is. Népszerűségét annak köszönheti, hogy tápláló és ilyen magasságban (3000 m) is megterem, viszont a termesztés maga hosszadalmas, az aratás pedig sok munkával jár. Egyébként Peru a krémlevesek országa!

Inchicapi de gallina

Bő lében főzött csirkehús, amihez kukoricadarát adnak, tejet és maniókát, ami besűrűsödik, és végül krémleves állagú lesz.  Egyébként a levesekre jellemző, hogy krémes állagúak, és nagyon tömények.

Ají de Gallina 

Egyszerű csirkehúsos fogás, ají paprikából készült szósszal. Hasonló, mint az Inchicapi, főtt és darabokra szaggatott csirkehús az alap. Az ají szósz pedig mindig picit más ízű.

Trucha

Vagyis a Titicaca tóból frissen halászott pisztráng, grillezve. Nagyon finom!

Pachamanca

Talán ez a legnehezebben fellelhető, de legtradicionálisabb perui fogás. A recept még az inka időkből származik, és elkészítéséhez a földbe ásott gödörbe helyezik a forró köveket, amelyen megsütik/párolják a pácolt húst és zöldségeket. A „pacsa” egyébként földet jelent, utalva az elkészítés módjára. Főként hétvégi fogás, amikor a család összegyűl, és Ollantaytamboban a legkönnyebb olyan éttermet találni, ahol felszolgálják.  

Cuy

Kihagytam. A cuy a sült tengerimalacot jelenti. Az állatot egészben sütik ki, nyárson, és valamiért a fejével és karmaival együtt szolgálják fel. A kisütött tengerimalacokat kúp alakban feltornyozva teszik a köretként felszolgált rizs tetejére, nagyon bizarr a kinézete. Egyébként egyetemistaként volt egy tengerimalacom, akire utazásaim alatt a szüleim vigyáztak, és gyakran viccelődtek azzal, hogy ha nem sietek haza, akkor Pityu sült változatával találkozom. Nem gondoltam, hogy valaha látni fogom hogy néz ki egy tengerimalac sütve.

Choclo con queso

A kukorica is kissé más, mint a számunkra megszokott, nagyobb szemek és kevésbé aromás, szárazabb és lisztesebb, viszont sokkal laktatóbb. Erre egy nagy szelet érlelt fehér sajtot tesznek, viszont a sajttal vigyázni kell, gyakran legyek vannak rajta, és ha nem takarják le, akkor poros és nem annyira higiénikus. A sajtot egyszer próbáltam, csak kíváncsiságból, de amikor a choclo-t sin queso kértem, vagyis sajt nélkül, a néni kétszer is rákérdezett, hogy biztos vagyok benne?

Churros

Kis churros, nagy churros, töltött churros, cukorba mártott churros – minden variáció megtalálható. körmenetek és felvonulások alkalmával úgy árulják, mint a vattacukrot, kis tasakokban 1 SOL-ért.

Italok

Pisco és Pisco sour

A legismertebb ital, Peru és Chile nemzeti itala, és bár az eredete vitatott mindkét országban egyformán finom. Maga a Pisco a szőlőpálinkát jelöli, amit a magyar pálinkához hasonló desztillációs módszerrel készítenek, annyi különbséggel, hogy a párlatot speciális agyagkorsókban érlelik. Az eljárást Pisco (helység) nagy szőlőtermesztő farmjain lehet megnézni, ahol több fajtát is végig lehet kóstolni. A Pisco sour viszont egy koktél, aminek a szőlőpárlat az alapja, citromot és cukorszirupot adnak hozzá, tetejére pedig felvert tojásfehérje habját öntik. A tojásfehérje miatt itt is természetesen elővigyázatosnak kell lenni. Olcsóbb és gyorsabb módja a Mango/Piña (pinya) sour, ami a pisco alapba töltött mangó, ananász vagy bármilyen más gyümölcslevet takarja.  

Chicha morada

Alkoholos erjesztett, vagy alkohol nélküli változata is van, lilakukoricából készült ital, innen az erőteljes lilás színe. Először Cuzcó főterén ittam, a felvonulás alatt jött oda egy árus, kis tárcán hozva a portékáját, különböző gyümölcslevek voltak, amiket már mind próbáltam, kivéve a chicha moradát, azt kérdezte, hogy biztosan azt kérem? Magyaráztam, hogy mindent ki szeretnék próbálni…de ha annyit mondott volna, hogy alkoholos, akkor biztosan mást választottam volna. Meginni nem tudtam, mert nem ízlett, nem akartam eldobni, felajánlottam a mellettem ülőknek, de visszautasították, mert alkoholos, és így tudtam meg, hogy létezik erjesztett változata is.

Mate de coca

Vagyis a kokatea! Tévhittel ellentétben nem hallucinogén hatású, mivel más eljárással kell kivonni belőle a bódító anyagot, ahhoz, hogy kifejtse a hatását. Ellenben igen hasznos: segít a magaslati betegség leküzdésében, így gyógyszer nélkül megúszod, ha rosszul érzed magad! Kesernyés teája van, egyszer próbáltam, kíváncsiságból, de inkább maradtam a muña (munya) teánál, ami sokkal aromásabb és finomabb. Egyébként létezik koka ízesítésű csoki és cukorka is. Az inkák pedig szent növényként tisztelték, és tisztításra használták a szertartásaikhoz.

Mate de muña

A muña egy andokban élő gyógynövény, gyakran keverik mentával, és nagyon finom, friss és mentolos íze van. Mivel azt hoztam haza ajándékba az egész bőröndnek ilyen illata lett, remélem sokáig megmarad!

Inca kóla

Inca Kola és a Titicaca tó

Mi a legnépszerűbb üdítőital a világon? Peruban az Inca kóla, ami simán lekerüli a CocaCola-t eladási számban, annak elelnére, hogy ugyanaz a gyártó. Tipikus perui gyógynövényekből készül, ízre nagyon édes, pezsgős, és ízesitett rágóhoz hasonló íze van. A reptéren téves információt adtak, hogy nem szabad kihozni az országból, és máshol tilos árusítani, mert “védett termék”.

Ennyit még sosem meséltem ételekről. Kimaradt valami? És mennyire szoktad kipróbálni a helyi specialitásokat?

Ha megosztanád az élményed, csatlakozz hozzánk a Facebook csoportban. Vagy megtalálsz itt is:

További történeteket találsz itt:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top