Utaznál készpénz nélkül?

Minden utazás előtt felmerülő kérdés a helyi valuta beszerzése.

Vigyünk készpénzt? Eurót, vagy dollárt vigyünk? Használjunk bankkártyát? Váltsunk a reptéren? Hol váltsunk a városban?

Országtól függ, hogy milyen stratégia lesz a nyerő, Marokkóba például eurót érdemes vinni, és nem használni bankkártyát, még a megbízható CTM busztársaság weboldala sem biztonságos (nincs, vagy csak gyenge az SSL tanúsítványa, így könnyen feltörhető és ellopható a kártyaadat).

Ázsiában a dollárt preferálják, abból is a 2013 utáni címleteket fogadják el, de általában minél frissebb annál jobb. Készpénzfelvételnél Vietnámban 30.000 dong extra díjat kell felszámolni (2 €), és maximum 3.000.000 VDN-t lehet felvenni (117 €), Chilében 3-7 € közötti díjat kell fizetni minden tranzakció után. És ez változó lehet minden országban.

Viszont Norvégia lett a második ország, ahol nem ért pénz a kezemhez (a másik Svédország volt), és eszembe sem jutott, hogy a fjordok között gyalogolva, kompon utazva, buszozva, belépőt fizetve, ételt vásárolva szükségem lenne készpénzre.

Közlekedési eszközökre a Kolumbusz Billett applikációt használva lehetett megvásárolni a jegyet, kivétel a komp, ahol a jegyellenőrnél. Az üzletekben pedig csak annyi fennakadás volt, hogy nem használják a paypass-t, így hagyományos módon kell bankkártyával fizetni. 

Viszont arra nagyon kell figyelni, hogy milyen feltételekkel használhatod külföldi fizetésre a bankkártyádat, ami banktól és csomagoktól függ. A bank kiválasztása nem mindig szabad döntés, vannak esetek, amikor munkahelyi előírás köt, máskor bár a csomagok és feltételek változnak, túl nagy macera lenne bankot váltani.

Mivel elégedett vagyok a választott bankom ajánlataival, és az állandó prémium utasbiztosításával, de a külföldi kártyahasználat díja magas, nem a váltáson gondolkodtam, hanem egy alternatív kártyán. Erre lett válasz a Revolut.

Érvek mellette:

A standard csomagot próbáltam ki, aminél a számlavezetés ingyenes, akárcsak a havi egyszeri 225 € nemzetközi készpénzfelvétel (ennél magasabb összegnél 2% díjat számol). Legtöbb utazás kijönne ennyi készpénzből, például a világ 5. legdrágább városában, Stavangerben is kijöttünk 19000/fő/4 nap körüli összegből.

Pénzváltás

A Revolut 150 különböző valutát vált valós idejű piaci árfolyamon, ami azt jelenti, hogy a legkedvezőbb feltételek mellett vásárolsz/használod a helyi pénznemet, anélkül, hogy a legjobb árfolyamot kellene keresned a pénzváltók és bankok között.

Fizetés

Plusz előnye, ha többen utaztok, együtt vacsoráztok/ebédeltek/vesztek jegyet, és mindenkinek van Revolut kártyája könnyű elosztani az összeget, vagy utalni egymás között.

Biztonság:

Online vásárlásnál, vagy külföldön, különösen figyelni kell a csalásokra. A kártyaadatokat könnyű ellopni, ha nem biztonságos oldalon történik a fizetés, de még a biztonságosnak tűnő szolgáltatóknál is fordulhat elő adatlopás (airbnb, booking, aliexpress, stb.) ezért nem ajánlott olyan kártyát használni fizetésre, amelyen nagyobb összeg elérhető, így megelőzve a kárt. A Revoluton kisebb összeget is tarthatsz, szükség esetén pedig könnyű utalni rá pénzt, díj nélkül. Nálam ez lett a nyerő érv, ha semmi más nem lenne, csak az ingyenes számlavezetés, akkor is használnám.

Biztosítás

Nemrég arról kérdeztelek Instagramon, hogy utazás során előre köttök-e biztosítást. Megnyugtató, hogy (a nem reprezentatív minta alapján) 68% igen, viszont 22% csak akkor köt, ha az EU-n kívüli országokba utazik, és van 9%, aki soha nem szokott erre gondolni. Ha Te sem szoktál biztosítást kötni, az okát biztosan jobban tudod, de ha azon múlik, hogy macerás, akkor a Revolut erre is kínál megoldást, napi 1.1 €-ba kerül, és két kattintás az applikációban, ezt viszont még nem használtam, mivel nekem egész évre kiterjedő magasabb kategóriájú utasbiztosításom már van (tekintettel arra, hogy nagyon sokszor utazom). Az viszont nem is kérdés, hogy szerintem minden esetben KELL a biztosítás!

Több Revoluthoz hasonló szolgáltatást nyújtó kártya is van a piacon (Transferwise, Curve stb.), a fő érv mellette az volt, hogy a barátaim, ismerőseim többsége ezt kezdte használni, így kézenfekvőbb volt. Neked melyikre esett a választásod?

Ha még nem igényeltél, akkor ezt a linket használva mindketten 3000 Ft összeget kapunk ajándékba, és az első kártyát ingyenesen megküldik: igényléshez kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top