Magánszemélyekre vonatkozó utazási korlátozások a koronavírus idején

A koronavírus európai megjelenése után egyre szigorúbb beutazási feltételeket léptetnek hatályba az országok a (COVID-19) terjedésének megelőzésére és lassítására Európában. Amellett, hogy most ajánlott minden nélkülözhető utazást lemondani, és otthon maradni, egyre több megkeresés érkezik olyan személyektől, akik haza próbálnak jutni, félbeszakadt utazásról, megszűnő munkaviszonyuk miatt vagy más okból. Emellett az elhúzódó járvány miatt a munkavállalási céllal közlekedők helyzete sem könnyű. Ez a rövid összefoglaló támpontként szolgálhat számukra.

FIGYELEM! A szabályozások gyorsan változnak, az összefoglaló csak a közzététel dátumakor (2020. március 25. 16.00) érvényes információkat gyűjti össze, ezek hitelességéért nem vállalunk felelősséget. Az utazás megkezdése mindenki szabad döntése, a rendelkezésre álló információk szerint.

Albánia

2020. március 15-től az albán szárazföldi határokat lezárták a személyforgalom elől.

2020. március 22-től a tiranai repülőtér felfüggeszti az összes járatot Németországból, Svájcból, Ausztriából és Magyarországból.

Ausztria

Ausztria személyforgalomban az átutazást nem korlátozza, megállás nélkül át lehet utazni az országon. Amennyiben Ausztriába szeretne utazni a belépéshez (minden határponton) egy 4 napnál nem régebbi COVID19-es negatív tesztről szóló igazolással kell rendelkeznie. Ennek hiányában megtagadják a belépést. Magyar nyelvű igazolásminta elérhető innen.

A tiroli régióra speciális szabályok vonatkoznak!

Hivatalos információ az utazás szabályairól ide kattintva érhető el.

Belgium

A repülőtereken jelenleg egészségügyi ellenőrzéseket végeznek. A személyszállítás vonatkozásában az 1,5 m-es társadalmi távolságot mindenféle tömegközlekedési eszközön tartani kell.

Bulgária

Az Európai Uniós polgároknak Olaszországból, Spanyolországból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Németországból, Hollandiából és Svájcból történő belépése tiltott.

Cseh Köztársaság

A Cseh Köztársaság 2020. április 13-ig vészhelyzetet hirdetett ki.

 • Beutazási tilalom a magas kockázatú országokból érkező külföldieknek Kivétel azon külföldiek, akiknek a Cseh Köztársaságban 90 napot meghaladó tartós vagy ideiglenes tartózkodási engedélye van
 • Utazási tilalom a cseh és a külföldi állampolgárok számára, akiknek állandó vagy ideiglenes tartózkodása van a Cseh Köztársaságban, a magas kockázatú országokba.
 • A heti ingázás nem lehetséges

Magas kockázatú országok: Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Svájc, Norvégia, Dánia, Hollandia, Svédország, Egyesült Királyság, Belgium, Ausztria, Kína és Dél-Korea.

Dánia

2020. március 13-án a dán kormány jelezte, hogy a Dániába való belépést korlátozzák, viszont a beutazás ésszerű és szükséges célját kellőképpen igazolók számára a belépés megengedett. Kiemelték, hogy a turizmus nem minősül ésszerű és szükséges célnak, a munkavállalás igen.

Észak-Macedónia

Külföldi állampolgárok nem léphetnek be az ország területére.

Kivétel:

 • diplomáciai testületek képviselői
 • akinek a Belügyminisztérium engedélyt ad.

Észtország

A kormány úgy határozott, hogy ideiglenesen korlátozza a schengeni belső és külső határok forgalmát, és újból bevezeti a határellenőrzést a koronavírus (COVID-19) elterjedésének megakadályozása érdekében. Kizárólag észt állampolgárok és észt tartózkodási engedély (vagy tartózkodási jog) birtokosai, valamint az országban élő családtagokkal rendelkező külföldi állampolgárok léphetnek be Észtországba.

Finnország

A finn kormány 2020. március 19-én 00:00 órától korlátozza a forgalmat a határokon. A Finnországba visszatérő emberekre 14 napos karantén vár. A nemzetközi személyszállítási tevékenységeket felfüggesztik, buszok csak a Finnországba visszatérő állampolgárokat és lakosokat szállíthatják be a határon. A finn állampolgárok és lakosok nem utazhatnak külföldre.

A munkavégzéshez és az egyéb szükséges szolgáltatásokhoz való hozzáférés miatti utazás megengedett az északi és a nyugati határokon.

Részletes és hiteles tájékoztató innen érhető el.

Megengedett az átutazás a belső schengeni és a külső határokon.

 • Finnországba visszatérő emberek
 • Finnországon keresztül egy másik országba (schengeni, nem schengeni és harmadik ország) átutazó emberek,
 •  a szükséges határokon átnyúló munkavégzés érdekében utazók

Franciaország

Március 17-től, 15 napig korlátozzák a nyilvános összejöveteleket. Kijárási tilalmat rendeltek el, az emberek csak vészhelyzet esetén hagyhatják el a lakóhelyeiket (élelmiszervásárlás vagy munkavégzés), ehhez pedig az innen letölthető nyilatkozatot kell maguknál tartaniuk.

Görögország

2020. március 22-én rendelték el az országhatárok lezárását.

Személyszállítás:

 • A görög állampolgárok mozgása erősen korlátozott. Bizonyos körülmények között külön írásbeli engedélyre van szükség azok számára, akik munkahelyükre indulnak / onnan jönnek, munkáltatójuk igazolása szükséges.
 • Külföldi állampolgárok nem léphetnek be Görögországba.
 • A Görögországba külföldről visszatérő görög állampolgároknak 14 napig otthonukban kell karanténban lenni.
 • A görög repülőterekre érkező és onnan induló legtöbb nemzetközi járatot ideiglenesen töröltek.

Grúzia

Grúzia kormánya úgy határozott, hogy 2020. március 18. után korlátozza a külföldi állampolgárok belépését.

A korlátozások minden külföldi állampolgárra vonatkoznak, kivéve:

 • A Grúziában akkreditált diplomáciai és nemzetközi szervezetek képviselői és családtagjaik;
 • grúz állampolgárok családtagjai nemzetiségük ellenére (házastárs, gyermek vagy szülő; a vonatkozó dokumentumokat be kell mutatni);
 • a szükséges humanitárius misszió keretében Grúziába érkező személyek (pl. Orvosok, önkéntesek);
 • grúziai menekült státusszal rendelkező személyek;
 • Hivatalos küldöttségek – erről eseti alapon döntenek;
 • áruk és szolgáltatások szállításában részt vevő mozdonyvezetők és tehergépjármű-vezetők;
 • Légiszemélyzet.

Hollandia

Jelenleg Hollandiában viszonylag laza intézkedések vannak érvényben. A legtöbb ember otthon dolgozik.

Horvátország

Különösen veszélyeztetett országok és régiók listája: Olaszország, Kína, Dél-Korea, Hongkong, Japán, Szingapúr, Malajzia, Bahrein, Irán, Németország, Franciaország, Svájc, Spanyolország, Ausztria, Egyesült Királyság, Hollandia, Svédország és a Bela Krajina régió (Szlovénia)

A „különösen veszélyeztetett” országokból érkező külföldi állampolgárokat kötelező 14 napos hatósági karanténba helyezik, vagy 14 napos önkéntes házi karanténba kerülnek.

Írország

Az ír kormány javaslatokat adott ki az utazásról, ideértve a beutazók önkéntes 14 napos karanténba vonulását is, azok számára, akik az érintett területekről érkeztek.

Jordánia

 • A légitársaságok március 17-től nem indíthatnak járatokat Jordániából/ba
 • a Ciszjordániával, Szíriával, Irakkal és Szaúd-Arábiával szárazföldi határokat lezárják a személyforgalom elől

Lengyelország

A rendszeres nemzetközi légi közlekedést Lengyelországba/ból teljesen felfüggesztették , és a külső határokon elrendelték a határellenőrzést.

Beutazási tilalmat rendeltek el a külföldiek számára (kivételek: a lengyel állampolgárok családtagjai, a lengyel tartózkodási engedély jogosultjai, áruszállítás).

Lettország

Március 17-től nem engedélyezett személyszállítás a repülőtereken, kikötőkön, busszal vagy vonattal (kivéve a hivatásos és katonai személyszállítás). A Közlekedési Minisztérium eseti alapon kivételt tehet bizonyos nemzetközi személyszállítási szolgáltatások vonatkozásában.

Litvánia

Litvánia újra bevezette a határellenőrzéseket a Lengyelországgal és Lettországgal közös határain. Március 14-től a külföldi állampolgárok semmilyen közlekedési eszközzel nem léphetnek be az országba. Kivételek:

 • a Litván Köztársaságban lakóhellyel rendelkező személyek
 • a litván vállalatokban foglalkoztatott személyek
 • áruk nemzetközi kereskedelmével, vagy nemzetközi árufuvarozással foglalkozók, bármilyen szállítóeszközzel.

Luxemburg

Információk a következő weboldalon érhetők el: innen.

 • A többajtós tömegközlekedési járművek első ajtaja az utasok által nem használható
 • Az utas ülések első sorának szabadnak kell maradnia. A járművezetőt fel kell kérni, hogy tegyen fel akadályszalagot.
 • A sofőr már nem árusít jegyeket (RegioZone)
 • Megfelelő távolság tartása kötelező

Magyarország

Magyarország március 17-én 00:00 órától zárta le határait a személyforgalom elől, az országba csak magyar állampolgárok és magyar állampolgárokkal utazó közeli hozzátartozóik (ideértve azokat is, akik nem rendelkeznek tartózkodási engedéllyel) léphetnek be. Hivatalos weboldal.

Marokkó

Az ország szigorú intézkedéseket tett a koronavírus (COVID-19) terjedésének korlátozására. A nemzetközi utasforgalom „teljes tiltás” alatt áll (légi, közúti és komp), Marokkó és a következő országok között (kivéve az utasok származási országukba való visszatérését lehetővé tevő különleges műveleteket): Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Ausztria, Dánia, Görögország, Svájc, Svédország, Norvégia, Törökország, Libanon, Egyiptom, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek, Omán, Jordánia, Tunézia, Szenegál, Mauritánia, Niger, Mali, Csád, Kanada és Brazília.

A nemzeti személyszállítás továbbra is fennmarad.

Málta

Minden beutazónak kötelező a 14 napos karantén (még akkor is, ha nem tapasztalják a COVID-19 tüneteit).

Moldova

A Moldovai Köztársaságban számos határátkelőhely határozatlan időre zárva van. Jelenleg csak 17 határátkelőhely működik rendesen:

A Romániával közös határán: Leușeni – Albița, Sculeni – Sculeni, Giurgiulești – Galați, Costești- Rock Az Ukrajnával közös határon: Otaci-Moghilev-Podolsk, Briceni-Rossoşanî, Criva-Mamalîga, Giurgiuleşti-Reni, Mirnoe-Tabaki, Palanca-Maiaki – Udobnoe, Tudora-Starokazacie.

2020. március 17-től tilos átlépni a moldovai-ukrán államhatáron, és 2020. március 17-től a külföldi állampolgároknak tilos belépni a Moldovai Köztársaságba Romániából az állami határátkelőhelyeken.

Kivétel:

 • moldovai állampolgár
 • tartózkodási engedéllyel rendelkezők
 • diplomáciai képviselet munkatársai és ezek családjai
 • nemzetközi szervezetek munkatársai és ezek családjai

Mongólia

A nemzetközi személyszállítás (közúti, légi és vasúti) felfüggesztését 2020. április 30-ig meghosszabbították.

Németország

Március 16-án, 08:00 órától óta Németország újból bevezette az ideiglenes határellenőrzést az Ausztriával, Svájccal, Franciaországgal, Luxemburggal és Dániával közös határain. A határátlépés a következő határátkelőkön lehetséges: LISTA

A következő személyek továbbra is beléphetnek a német területre:

 • német állampolgárságú személyek.
 • német tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek.
 • Németországban lakóhellyel rendelkező személyek
 • hivatásos ingázók, nemzetiségüktől függetlenül – az ingázás szükségességét igazolni kell (sablon itt található).
 • Idénymunkások, EU-képviselők és akkreditált diplomaták szintén beléphetnek az országba.
 • olyan személyek, akiknek sürgős okuk van a belépéshez – a sürgős okot igazolni kell.
 • A szövetségi rendőrség egyedi döntéseket hozhat saját belátása szerint.

Norvégia

A Svédországból és Finnországból érkezők kivételével minden más országból Norvégiába komppal, légi úton, busszal vagy személygépkocsival érkező személyeknek kötelező a 14 napos karantén (még akkor is, ha nem tapasztalják a COVID-19 tüneteit). Azoknak a turistáknak, akik nem hajlandók teljesíteni ezt az intézkedést, el kell hagyniuk az országot.

Olaszország

A rendelet 2020. március 23-tól lépett hatályba és 2020. április 3-ig hatályos:

 • Az emberek nem használhatják a köz- vagy magánszállító eszközöket ahhoz, hogy elérjék a jelenleg tartózkodási helyüktől eltérő helységet, kivéve a munkahelyi vagy egészségügyi okokból vagy rendkívül sürgős esetekben.
 • A nem alapvető fontosságú vállalatoknak március 25-ig kell felkészülniük a felfüggesztésre; ez magában foglalja a raktáron lévő áruk szállítását is
 • 14 napos kötelező karantén az országba belépő emberek számára

Pakisztán

2020. március 13-án a pakisztáni belügyminisztérium bejelentette az ország nyugati határának Afganisztánnal és Iránnal történő teljes lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A tiltás március 16-tól 14 napig tart, további hosszabbítás lehetőségével.

Portugália

Március 16-tól április 15-ig Portugália újból bevezette a határellenőrzést. Az intézkedést 10 naponta felül lehet vizsgálni.

Románia

A külföldi állampolgárok csak akkor léphetnek be Románia területére, ha átutaznak, és csak a  kijelölt folyosókon haladnak át, amelyek listája elérhető innen.

Kivétel:

 • román állampolgárok hozzátartozói
 • EU és EGT állampolgárok
 • tartózkodási engedéllyel rendelkezők
 • szakmai érdekből utazó emberek
 • diplomáciai vagy konzuli személyzet, nemzetközi szervezetek személyzete, katonai személyzet.

Szlovákia

Szigorúan korlátozta a nem szlovák állampolgárok belépését . Minden beutazó számára kötelező a 14 napos karantén. A belépési tilalom alóli kivételek a Szlovák Külügyminisztérium 2020. március 17-i feljegyzése szerint:  

 • Tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok,
 • Szlovák állampolgárok közeli családtagjai,
 • Külföldi állampolgárok munkáltató-igazolással,
 • diplomáciai képviseletek.

Szlovénia

A szlovén-olasz határokat a vasúti személyszállítás, valamint nemzetközi, alkalmi és rendszeres személyszállítás elől lezárták.

Meg nem erősített információ szerint 2020. március 25-től a szlovén-osztrák határon egészségügyi  ellenőrzéseket/korlátozásokat vezettek be. Személyforgalom esetén kérik a 3 napnál nem régebbi orvosi igazolást, amely igazolja, hogy a belépő nem fertőződött meg a vírussal, máskülönben nem engedik be Szlovéniába. Ez az intézkedés csak a személyforgalmat  érinti, az árufuvarozást nem.

UNECE

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága által speciálisan erre a célra létrehozott felületén megbízható forrású híreket közöl az aktuális intézkedésekkel kapcsoaltosan, és célzott kérdések feltevésére is lehetőség van, ezeket az adott ország által megjelölt attasék számára továbbítanak. A platform elérhető innen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top