Nyakaskő – Biatorbágy

Ez az időszak leleményességre tanít: levetkőzni a szokásainkat, kihozni a legtöbbet, a legjobbat a korlátok között, értékelni és újraértékelni azt, ami karnyújtásnyira van! A szép idő egészségügyi mozgásra csábítja még azokat is, akik máskor szívesebben végeznek más jellegű tevékenységeket, így természetesen a közismert kirándulóhelyeken nehéz elkerülni a tömeget. Itt az ideje kevésbé ismert kirándulóhelyeket keresni Magyarországon, a Felfedező sorozat pedig ebben segít!

Táv: rövid

Nehézség: rövid szakaszok, könnyű emelkedők, csúszós és mállékony sziklák

Felszerelés: mély barázdájú túracipő, kényelmes viselet

Szezonális kincsek: bodzavirág, szamóca, csalán

Élővilág: apróbb vadak, zöld gyíkok, gazdag madárvilág

Túraútvonal

A Nyakaskő Budapesttől 30 km-re található, Biatorbágy után, legkönnyebben autóval vagy biciklivel megközelíthető. A szikla alatti parkolóból jól kijelölt útvonalon érhető el a sziklatömb, amelyre a csúszós homok miatt nem könnyű felmászni.

A jellegzetes alakú szikla után körbe, a Madárszirt irányába is vissza lehet jutni a parkolóig, végig jól kitaposott ösvény vezet, amely később a biatorbágyi Papsapka utcában folytatódik, a kertek alatt. Onnan egy szélesebb aszfaltozott utcára érve a Pamacs utca visz vissza a rétre, majd az ösvény tovább a parkolóba. A táv körülbelül 3 km.

Története

A sziklatömb az egykori Paratethys-óceán alját képző szarmata anyagú, puha és mállékony mészkőből álló üledékes kőzet! Az alpok-kárpátok-pannon térséget sekély vizű, szubtrópusi víztömeg uralta, amely az Afrika és Európa között elterülő Tethys-óceánnal is összekapcsolódott. Viszont a tektonikus mozgás következtében kialakuló hegyvonulatok elzárták a víztömeget a Tethys óceántól, így az a beléje ömlő édesvízi folyamoktól egyre veszített sósságából, majd lassan méretéből is, maga mögött hagyva a mélytengeri kincseket és leleteket tartalmazó szirteket. Érdemes közelről is megnézni és tanulmányozni a mészkövet, csigák, kagylók után kutatva. A Natura 2000-es természetvédelmi területen feltárásokat is végeznek, mivel egyedi faunája alakult ki az itt lejátszódó folyamatoknak köszönhetően.

Bolford Gabriella szakavatott cikkét, amelyben részletesen mesél az itt lejátszódó földtani folyamatokról a következő linket lehet elérni: http://biatorbagy.hu/termeszeti-ertekek/nyakasko

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top