kezdőlap

Biciklivel a Velencei-tó körül: kihagyhatatlan látnivalók

A biciklisek paradicsoma a Velencei-tó, kihagyhatatlan látnivalók, jó minőségű bicikliút várja a kikapcsolódni vágyókat, és mindezek mellett még könnyen meg is közelíthető. Ebben a cikkben egy napra elég látnivaló gyűjteményéről olvashatsz, amelyet biciklivel, babakocsival és gyerekekkel is megtehetsz!

Kiindulási pont

Velence több irányból is könnyen megközelíthető vonattal, amelyeken a biciklit, babakocsit is szállítani lehet. A tó körüli bicikliút legtöbb helyen autóútnyi szélességű, legkeskenyebb részeken is kényelmesen elfér egymás mellett két biciklis sávnyi terület. Általában teljesen lapos területen kell gurulni, kaptató csak Pákozd könyékén van, itt tolni is lehet a biciklit a járdán, ha a kaptató kifogna a családon vagy a túratársakon!

Útvonal

A fősodorral ellentétben ez a túraötlet Gárdony irányába visz. Velencéről indulva először a déli oldalt vesszük célba, ez egyébként a könnyebben teljesíthető rész, akár oda-vissza is lehet gurulni.

Első állomás: Madárdal tanösvény, Dinnyési parasztudvar és őshonos állatpark

Dinnyésig könnyen lehet gurulni, kissé bemelegítve az izmokat, illetve megdolgozva, hogy a megállóknál jobban essen az uzsonna. Első kitérőként a Dinnyési Fertő Természetvédelmi területet érdemes útba ejteni! Rengeteg madár, és több háziállat is vár, a parasztudvarban. A nyitva tartást viszont érdemes előre ellenőrizni. A Dinnyési Fertő Természetvédelmi terület rengeteg madarat rejt, nagyon jó kis kitérő lehet, főleg a parasztudvart is útba

Második állomás: Kanyar büfé – DINPI Kutatóház

A Kanyar büfében enni-inni is lehet, a szomszédságában pedig egy kilátót is találunk. A kanyar után egy keskeny földút vezet a vízhez közeli mocsárhoz, DINPI Kutatóházként lehet megtalálni a térképen : itt!

Csak türelmesen kell várni, hamarosan jönni fognak a nyári ludak, akik a nádasban fészkelnek, kanalas gém, kanalas gém, nagy kócsag, és a barna rétihéja koronázza meg a nádast, fejét lefele szegezve vadászgat! Mindezt 10-15 percen belül látni lehet, olyan sokan vannak!

Harmadik állomás: Titkos madárles

A DINPI Kutatóház kilátónak csak egyetlen hátránya van, hogy nem lehet leülni, és nyugodtan beszélgetni, hisz mások is útba fogják ejteni. Viszont a kilátóból baloldal a sásban látni lehet egy fából eszkábált vadlest. Mi oda ültünk ki, kémlelni a madarakat s beszélgetni. Sajnos a faépítmény kissé rozoga, és csak a saját felelősséged, ha megsérülsz használat közben, így inkább érdemes leülni mellé, az állatok így is jönni fognak. Nem is akármi: nyuszi és búbos banka lapul a bal oldali bozótosban, ha csendben várod, akkor előbb utóbb megindulnak!

Ha igénybe vennéd ezt a titkos madárlest, akkor különösen figyelj arra, hogy hangtalanul, csendben tartózkodj itt, ne zavard az állatokat!

Negyedik állomás: Pákozdi ingókövek

Idáig elérve azért már látni lehet, hogy a Velencei-tó megkerülése nem fog izomlázat okozni. Merészebb vállalkozóknak kötelező útba ejteni az ingóköveket, igen….biciklivel! Nem lehetetlen vállalkozás, sőt, hihetetlenül kalandos, és még mindig ott az opció, hogy a biciklit tolva tedd meg ezt a távot.

Pákozdon az Oázis sörözőnél kell balra térni a bicikliútról, “Ingókő” utcaként táblával is jelölve lesz, de térképen Arany János utcaként szerepel. Innen egy meredek aszfaltos utca visz ki a tetőre, ahonnan földút vezet tovább. Lassan emelkedik az út, vigyázni kell a mély gödrökkel az úton, de abszolút teljesíthető biciklivel is. Az irány végig nagyon jól jelzett, de a Google térkép, és a Komoot app is segíteni fog! Vigyázz a gyalogosokra, haladj lassan, de garantálom, hogy hatalmas kaland lesz suhanni az erdőben!

Az út utolsó része, az első csoporék kő előtt nagyon meredek, itt csak a legedzettebbeknek nem kell tolni a biciklit! De innen már az ösvényt követve több ingókő csoporékot is meg lehet látogatni!

Ebéd mellé kilátást is adnak ezek a kövek, válassz egy rejtettebbet, és pazar panoráma mellett piknikezhetsz a vadonban!

A kövek közözz kacskaringózva majd visszafele is ajánlott ugyanazt az utat választani, amelyen érkeztél, az a legkönnyebb, biciklisek számára.

Ötödik állomás: Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

A vadaspark mellett vezet el a bicikliút, jól is esik a kaptatók utáni pihenő. A Park nyitvatartási idejét érdemes előre ellenőrizni. Van benne játszótér, és kilátó, viszont kevés állat, úgyhogy mi a borsos belépő láttán úgy döntöttünk, hogy inkább gurulunk tovább madarakat lesni!

Hatodik állomás: Kitérő a Szúnyog-szigetre

A vadasparknál kétfelé ágazik a biciklis út, táblákkal jól jelzett irányba le lehet térni a Szúnyog-szigetre is. Neve sokat sejtet, szúnyog bőségesen található itt, madarak kevésbé. Inkább horgászok kedvelt helye ez, de nagyon békés rész, a kikötő, és itt igazán közel lehet kerülni a tóhoz is.

Hetedik állomás: Bence-hegyi kilátó

Opcionális, annyira, hogy a tömeg miatt ki is hagyható, hiszen nagyon sok kilátót útba lehet ejteni. De csak kisebb kaptatóra kell felhajtani, ha valakinek megjön hozzá a kedve.

Nyolcadik állomás: Velence

Ennyi kaland után Velencére érkezve akár igazi retró magyarosan is lehet zárni a kört: finom lángos, hekk és fagyi fogad itt, a Korzó környékén. Innen már csak azt kell megnézni, hogy melyik vonatot érjük el, amelyik hazavisz.

Érdekesség, hogy az út épp a Meszleny–Wenckheim-kastély előtt vezet el, impozáns épület!

Gurul a család: gyermekekkel teljesíthető részek

A Velencei -tó déli része a legkönnyebb és legjobb állapotban lévő burkolattal rendelkezik. Gyermekekkel könnyen végig lehet gurulni itt, akár csak a féltávot teljesítve is. Remek útvonal a Velence- Dinnyés szakasz, amely végén vár a Madárdal tanösvény, a Dinnyési parasztudvar és az őshonos állatpark. Innen Gárdonynál, vagy Velencénél is fel lehet ülni a vonatra, ha kellően elfáradt mindenki. A tó északi oldala kissé nehezebb, de nagyobbacska gyermekek számára nagyon jó kihívás lehet, hogy megerősödjenek a Balaton-körhöz!

Gurul a család: babakocsival teljesíthető részek

Gárdonyról könnyű sétával, akár babakocsival is megközelíthető Dinnyés, ahol a Madárdal tanösvény, a Dinnyési parasztudvar és az őshonos állatpark vár. A park könyékén még sétával is megközelíthető a Velencei-tó!

Felszerelés

A Velencei-tó bármelyik szakaszára is esik a választás a megfelelő felszerelés és öltözék nagyon fontos:

  • a tó partján kevés árnyékra lehet számítani, naptej és fejfedő kötelező elem
  • rosszabb időben nagyon szeles, huzatos a tó körül, fejfedő, és szélálló kabát mindig jól jön
  • Gárdony és Pákozd között nincs megálló, és nincs butik az út mentén, előtte vagy utána érdemes enni, inni
  • ivóvíz, és egy kis nasi mindig lapuljon a táskában
  • Nagyon sok itt a rovar, kullancs, a megfelelő védekezés ezek ellen elengedhetetlen

Biciklis túrákról olvasnál?

Dunakanyar biciklivel: legjobb megállók

Szeptemberi kalandozások biciklivel: szedd magad ültetvényeken

Biciklivel a Balaton körül: Balatonfűzfőtől-Balatonfüredig

Pest megye gyöngyszemei: Sorrento sziklák

Ha nem maradnál le hasonló túraötletekről, csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük