Európa Gasztro Magyarország Programok

Villányi Ördögárok-túra – Günzer Családi birtok

A borvidék megismerése után érdemes szemezgetni a borászatok változatos programajánlatai között, a Villányi borvidék hivatalos oldalán. Kedvcsinálónak pedig az Ördögárok-túrát ajánlom, amely a Günzer Családi Birtok borkóstolója mellé kérhető.

Az Ördögárok története

A Harsány-hegy tövében lakó boszorkány erdőszélen talált, majd tüneménnyé nevelt, örökbefogadott lányán megakadt az ördög szeme. De nemcsak megakadt, hanem kérte is magának… a boszorkány pedig lehetetlent kérve azt ígérte, hogy az ördögnek adja, ha az reggelig felszántja a hegyet. Az ördög tüzes kecskékkel dolognak is látott, már majdnem a végére is ért, és még messze volt a hajnal! A boszorkány kétségbeesésében beült a tyúkolba, és kukorékolni kezdett. A kakasok követték a példáját, mire az ördög a hajnal első sugarai elől fejvesztve menekült a föld alá. Utána csak a hatalmas ekével felszántott katlan maradt, amely neve ma az ördögárok. A történetet hosszabban a Villány borvidék hivatalos oldaláról is elolvashatod.

Az Ördögárok újjászületése

A szocializmus éveiben a Villány környéke és az itteni bortermelés háttérbe szorult, a nagyüzemi termelés nem volt jellemző erre a vidékre, így a terület elerdősödött. A tudás viszont nem veszett el, és a 90-es évektől egyre többen tértek vissza ehhez az ősi mesterséghez. Többek között a Günzer család is…

Az Ördögárok jellegéből és fekvéséből adódóan mikroklímával van megáldva, ami garantálja, hogy Villány többi dűlőjéhez képest itt 3-5 fokkal melegebb van. Az újratelepítést, meliorációs eljárást, összefogással valósították meg, épp Günzer Zoltán ötlete nyomán. A meredek lankákon teraszok lettek kialakítva, amelyekre gyönyörűen rá lehet látni az árok tetejéről.

A munka gyümölcse most érik be, a szőlőtőkék lassan megerősödnek, de ez nem szegte kedvét a helyi gazdáknak, ők 50-70 évre terveznek. Az ültetvény megóvása érdekében nagyon alacsony tőketerheléssel dolgoznak, az időjárás függvényében 0,5 -0,8 kg szőlő marad a tőkén az utolsó érési fázisban.

https://www.instagram.com/p/CFH9sXyBJtN/

A dűlőtúra

Maga a magyar furfang! Borkóstoló mellé ajánlják a dűlőtúrát, amely a Günzer családi birtokról indul. Platós kocsira szerelt padra ülve visznek végig Jammertál és Csillagvölgy lankáin, és az Ördögárok dűlőin, egy megállót beiktatva: az Ördögárok dűlő tetején. A pazar kilátásban egy pohár bort kortyolgatva gyönyörködhetünk, miközben a család egyik tagja mesél a dűlőkről, a borokról, és az élményeikről.

Borkóstoló és vacsora

A túra után vacsorával várnak vissza, választható hidegtál, sajtokkal és felvágottal, illetve sültes tál, kacsával, libával és sertéscsülökkel. A borkóstoló itt vacsora közben zajlik, előnye, hogy így jobban ki lehet élvezni a tételeket, az ízek a végére nem folynak egymásba, és lassabb tempóban lehet haladni. Itt valóban az ízeké a főszerep, és nem a bódulásé.

Kedvcsináló

Ha ez a cikk meghozta a kedved, hogy részt vegyél a borkóstolón és dűlőtúrán itt találod a hivatalos weboldalukat, írj e-mailt és kérj ajánlatot!

Ha nem maradnál le a következő részről iratkozz fel a hírlevélre: Ide kattintva!

Ha jártál már a villányi borvidéken, és mesélnél róla, csatlakozz hozzánk:
Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük