Európa Magyarország Programok

Vasvári Vaskapu: 1000 éves határvédelem

Az ezeréves határ hallatán talán legtöbb embernek a Gyimesek jutnak eszébe, pedig a régmúlt nyomai tetten érhetőek máshol is, például a Vasvári járásban is, amelyet a régió felfedezésekor érdemes beiktatni a programba.

Fából Vaskapu: története

A nyugati kalandozások lezárultával, ezelőtt 1000 évvel határvédelmi sánc húzódott itt. A 8 km hosszú szakasz kapujánál lehetett bejutni erre a vidékre. A korai magyarok a természeti adottságokat hasznosítva építették meg a védvonalakat, a Vaskapu a második frontvonalba tartozott, a két védvonal közötti gyepű vidékén pedig csak az őrség tartózkodott és élt.

Elsődleges szerepe a határvédelem volt, és ez a megoldás egészen a kővárak építéséig megmaradt, a 12. századik, ami után már funkcióját veszítette és mára csak a híre-hamva maradt. Egy kis kivétellel: a fából épült Vaskapu, magas mesterséges föld-töltéssel kialakított falai hivatottak szemléltetni a múlt már elporladt képét.

Vasvárnál a mocsaras, dombos vidéket arra használták, hogy a természetesen képződött átjáró irányába tereljék a kereskedelmi útvonalakat is. Ezzel a megoldással el tudták érni, hogy a dél-Itáliából és irányából érkező áru ellenőrzött ponton léphessen a területre.

A kapuig vezető tanösvényen érdemes végig menni: sétának tökéletes, az erdő csendes és a reggeli friss levegő kellemes. Nagyon könnyű terepen kell haladni, majdnem végig egyenes szakaszon.

Megközelítés

Az út autóval könnyen megközelíthető, Vasvártól nem messze található. Éjjel-nappal nyitva. úgyhogy itt nem kell tartani a korai zárástól, esetleg csak a környéken tanyázó állatvilágtól.

Ha nem maradnál le, csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük