Európa Kultúra Magyarország Programok

Top 10 pécsi felfedeznivaló

Pécs a szívem csücske, és neked is azonnal azzá válik, ha adsz Magyarország mediterrán gyöngyszemének egy esélyt.

Mediterrán gyöngyszem?

Pécsett mindig jó idő van, és mindig melegebb, mint az ország többi részein (kivétel mikor nem, és beszorul oda a fogcsikorgató hideg, egy kis ónos esővel megspékelve – apropó, itt láttam először tükörjeget rátelepedni mindenre)

Ezt a kellemes, száraz klímát becézik mediterránnak. És az utcáin andalogva meg sem kérdőjelezed majd, hisz leanderek alatt vezet az utad, minden tele virágokkal, kellemes hőséggel, kiülős teraszokkal, egy csipetnyi olasz érzést keltve.

Pécsi édes otthonillat

Pécsre csöppenve, a Szalay kollégium – Tudásközpont – Állam- és Jogtudományi Kar hármasában bolyongva sosem találtam volna ki honnan jön az édeskés szag, ami néha elárasztotta az utcát. Ősz lévén a gesztenyésre gondoltam, de nagyon hamar megtudtam mi az édeskés illat eredete…

Az egyetem közelében lévő dohánygyárból néha a szél a város felé fújja a dohány édeskés illatát. Ez inkább csak az ÁJK és a Tudásközpont környékén érezhető, úgyhogy szelesebb napokon kíváncsiságból útba ejthető ez a terület.

Szent Péter és Szent Pál Székesegyház

A virtuális sétát a legtávolabbi ponton kezdjük, a dóm előtt, szemben állva bal oldalt, a balkonról kukucskál Liszt Ferenc szobra. jobbra a Püspöki Palotát látod. Pécs német neve Fünfkirchen, ami szó szerinti fordítása öt templomot jelent, nem véletlenül, ennek nyomait a séta során is látni fogod.

A templombelső és az alagsor megér egy gyors látogatást. A Püspöki Palota előzetes bejelentkezéssel látogatható. Illetve a közelben található két érdekes, és gazdag múzeum is: a Vasarely- és a Csontváry Múzeum.

Érdemes elsétálni a Barbakánhoz, majd jobbra fel a Székesegyház hátához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra.

https://www.instagram.com/p/BhjKla9ndug/

Cella Septichora Látogatóközpont

Ókeresztény Mauzóleum + Középkori Egyetem

Látogasd meg Magyarország első egyetemének romjait, amelyet I. Lajos király alapított 1367-ben, ennek szellemi örökségét vitte tovább a Pécsi Tudományegyetem is, amelynek címerében megtalálható ez az évszám is.

Ami magát az ókeresztény sírokat és mauzóleumot illeti, a római kori Sopianae (vagyis Pécs elődje) világrangú örökség, amely UNESCO védelmet is élvez, a változatosan díszített hypogaeumok, a nagyszámú sírhely mind egyedülálló, amelyhez foghatót keveset találni világszerte. (A máltai örökségről innen olvashatsz).

Gázi Kászim pasa dzsámija, vagyis a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom

Lépj be és szédülj el: ennél eklektikusabb templomot keveset látsz! Gyönyörűen keverednek benne a különböző felekezeti- és vállasi ideológiák. Európa legészakibb épen maradt dzsámija ma római katolikus templomként használnak, de a múlt nyomait ma is felfedezheted benne. Sajnos a minaret és a nők karzata elpusztult, de a templom tájolása, alakja és beltere enélkül is az török-iszlám építészetre emlékeztet.

https://www.instagram.com/p/BhvkJl2HYWy/

Széchenyi tér és Király utca

A dzsámi előtti téren fagyizhatsz, kávézhatsz, lassulj le, hallgasd a hegedűn játszó bácsit, kapd fel a fejed a székely himnuszra (gyakran elhúzza), és lassan sétálj tovább a Király utcába, ami a pécsi buliutca. Az utca bejáratával szemben állva jobbra lent nézd meg a Zsolnay-kutat. A Király utca majdnem végig sétálóutca, jobbnál jobb éttermekkel, cukrászdákkal. Itt sétálva elhaladsz a Pécsi Nemzeti Színház előtt is, illetve a Budai vám romjánál, ahol régen kapu állt.

Tudásközpont

Ha már az Állam- és Jogtudományi Kar környékén jársz, hogy beleszagolj az édeskés illatba, érdemes ellátogatni Magyarország legjobb könyvtárába! A Tudásközpont viszont több ennél: az alagsorban finom menzás ebédet fogyaszthatsz, kávéval és finom házias süteményekkel, megcsodálhatod a Kaptárt, ami gyönyörű, Zsolnay cserepekkel kirakott alkotás. A különböző szinteken pedig pihenhetsz, olvashatsz, tanulhatsz, akár látogató jeggyel is. Ez volt a kedvenc tanulós helyem: csendes, kényelmes és gyönyörű kilátás nyílik a TV-toronyra, amit nyitott szemmel aludva bámulhatsz, ha már elfáradtál.

Zsolnay Kulturális negyed

A Tudásközpontot magad mögött hagyva következik a Kodály központ, hosszabb tartózkodás esetén nézd meg milyen hangversenyt, vagy előadást tartanak.

1861 Kesztyűmanufaktúra

A múzeum Pécs egyik kiemelkedő termékéről szól: a kesztyűről. A kézzel gyártott kesztyűk nagy népszerűségnem örvendtek, de mára a kereslet lényegesen megcsappant.

A Zsolnay-negyed a gyárépületeket és a lakóházakat foglalja magába, az udvaron ingyenesen sétálhatsz, gyönyörű, jellegzetes szobrokat és műalkotásokat csodálhatsz meg. A csendes belső udvarok, játszóterek remek kikapcsolódás aprónak és nagynak egyaránt.

Extra tipp: a bevásárló utca végén ne hagyd ki a mini, csempével kirakott kilátót!

Állandó kiállításként megtekinthető a Zsolnay aranykora című Gugyi Gyűjtemény, amelyet dr. Gugyi László gyűjtött lázasan keresve a kiemelkedőbb darabokat. A kiállítás során részletesen megismerheted a Zsolnay család történetét, és stílusuk kulcsára is fény derül. A legérdekesebb benne, hogy látványosan elkülönítik egy-egy családtag alkotásait, így könnyebben nyomon követheted ki honnan merített inspirációt, illetve milyen stílust alkalmazott.

Zsolnay Mauzóleum

A Zsolnay örökség nyomában a következő állomás maga a Mauzóleum lesz. Kérdezd bátran a kedves biztonsági őrt, órákig tud mesélni az épületről. Pár információmorzsát tőlem is hallhatsz, ebben a videóban:

https://www.instagram.com/p/B4B5d4ShdA8/

Havihegy: Havas Boldogasszony-templom

A séta során úgy vezettelek, hogy hegyet még alig kellett másznod, de mivel ez mindennapos egy pécsi lakosnak, így neked is ki kell próbálni! Első kaptató a Havihegyre vezet! A hegy tetején található kis kápolna is megéri az utat, de csak a kilátásért is jó ide feljönni. viszonylag rövid meredek rész vezet ide fel, erről a hegyről pedig nagyrészt belátható a város.

TV-torony

A toronyhoz kibuszozhatsz a Tüke busszal (vonatállomástól indul), de ha sok időd van akár ki is gyalogolhatsz. A toronyba belépő után mehetsz fel a kétszintes kilátóba, ahol a teljesen fedett, alsó részen étterem működik, finom választékkal, a felső szinten viszont szabad a kilátás, és szép tiszta időben egészen a Balatonig el lehet látni (azt mondják).

Nézd meg innen a naplementét!

Ha nem maradnál le a következő részről iratkozz fel a hírlevélre: Ide kattintva!

Ha kiegészítenéd a listát a kedvenc helyeddel csatlakozz hozzánk:
Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük