Európa Magyarország

Pes-kő és környéke: szédítő sziklaszirten egyensúlyozva a Gerecsében

A Gerecsében az a legjobb, hogy mindenki számára elérhető, könnyű útvonalakkal tarkított, mégis egyik pillanatról a másikra szédítő sziklaszirten találhatjuk magunkat, pazar panorámában gyönyörködve! Ha ez nem lenne elég, a környéken több látnivalóval is színesíthetjük a napi programot.

Pes-kő útvonal

Könnyű, fél napos túráért érdemes a környékbeli látványosságokat is megnézni, ezek autóval lesznek legkönnyebben megközelíthetőek.

Kiindulási pont Vértestolna, innen indul egy kéktúra szakasz is, így parkolóhely is van. Innen két irányba lehet indulni, a kéktúra szakaszt követve, illetve, mivel körtúra, ezért a három irányba ágazó útnál a középső szakaszt is lehet indulni. Utóbbi a könnyebb, mivel itt lassú, de állandó emelkedőre lehet számítani.

A kéktúra vonalát követve 185 méteres szintemelkedés vár ránk, viszont ez rövid, 2 kilométer alatt (de még így is nagyon könnyű).

Lankás bükkerdőben

A kéktúra vonalát követve indulunk el, a jól jelzett, széles úton emelkedőnek semmi nyoma, nem úgy, mint az állatoknak! Érdemes csendben haladni, nagyon sok madár és vaddisznó lakja itt az erdőt.

Ehhez a túrához érdemes követni a térképet, de elég egyértelmű maga az irány is, mivel az ösvény a sziklaszírt alatt vezet el, csak a legelső jobbra tartó ösvényt kell megtalálni, és azon elfordulni.

Bunker az erdőben

Az erdő mélyén, az útról jól látható beton épület hívja fel magára a figyelmet…a mélybe vezető ajtón a kalandot keresők le is tudnak menni. Még az internet népe sem tudja biztosan mire szolgálhatott ez a bunker..

A sziklaszirten futó ösvény

A kaptató után vadlesek mellett halad az út, egyre gyakoribbak lesznek a szikladarabok. A sziklaoldalban futó ösvény viszonylag rövid szakasz, de előtte és utána is sziklaormok sorakoznak, ahonnan szép a kilátás.

Az ösvény közepén egy barlang is van, amelyből intenzív juhszag árad, nyomaikat a földön is látni lehet, apró fekete golyók formájában. A barlang a mélybe vezet, de az első része nehézség nélkül is megtekinthető.

A Pes-kő-barlang legendája

A mendemonda szerint a helyiek ebben a barlangban kerestek menedéket a törökök elől, egész sikeresen. A bujdosásnak az vetett végett, hogy egy asszony elment vízért, közben pedig elfogták a törökök. A túlélésért cserébe megmutatta a törököknek hol rejtőznek a többiek, mivel azt az ígéretet kapta, hogy megkegyelmeznek neki és lányának. A barlangban rejtőzködőket, és végül a két nőt is megölték a törökök.

Túrázik a család: gyermekekkel teljesíthető részek

Ottjártunkkor egy család apró gyermekekkel teljesítette ezt a túrát. Amennyiben a gyerkőc már meg tud tenni 9 km hosszú utat, a kaptatók nehézsége nem lesz akadály!

A panorámás piknik is remek csalogató lehet. A sziklaszírt pazar kilátást biztosít egy mini piknikhez, érdemes úgy készülni, hogy a bagázs éhes legyen!

Ha nem maradnál le hasonló túraötletekről, csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük