Osztrák Medveszurdok medve nélkül (Bärenschützklamm)

Mikor érdemes?

Május 1-től október 31-ig tart nyitva, a nyitva tartás első és utolsó heteiben kevesen járnak erre. Ideális 1, vagy 2 napos túrára is.

Hol vagyunk?

Stájerország szélén (Budapesttől 360 km autópályán, osztrák matrica nélkül 393 km), Graz mellett (41 km). Az úti cél Mixnitz, a gyönyörű kis település a Hochlantsch lábánál.

Útvonal

Szombati indulással útba lehet ejteni a Grüner See nevű csodaszép, zöld színű tengerszemet, ahonnan könnyű sétával több ösvényen is lehet haladni, bemelegítőként megfelel a következő napra. Majd délután érkezni Grazba, ahol a szállás elfoglalása után lesz idő városnézésre is.

Vasárnap hajnalban indulás Mixnitz irányába, ahol az ingyenes parkolóban lehet hagyni az autót.

A parkolótól egy viszonylag meredek 40 perces szakasz következik a bejáratig, ahol a 4 € belépődíj megfizetése után lehet tovább haladni.  Itt reggelizésre is van lehetőség, a fa asztalok mellett, a hulladékot viszont magunkkal kell vinni, szándékosan nem tettek szeméttárolót.

Az út innen meredek, falépcsőkön vezet fel a szurdokon, évszaktól függően változó hozamú folyamok között. A merev talpú túracipő könnyít a járáson, de 3-4 lépcsőfok hiányzott, vagy mozgott (a 2900-ból, ami még így is nagyon jó teljesítmény), erre figyelni kell.

Ezen a szakaszon nagyon könnyen lehet haladni, emellett hihetetlenül látványos is, és szerencsés esetben hegyi kecskéket is lehet látni.  Az utolsó részen az erdőn keresztül lehet feljutni a hüttéhez, ahol ebédelni és pihenni is lehet. A medveszurdok eddig tart, innen a jobb oldalon kanyargó utat kell követni visszafelé, a lépcsők keskenysége miatt csak az egyirányú, felfelé tartó közlekedés megengedett.

Menetidő: 4-5 óra lassú tempóban, pihenőkkel, így nem fárasztó ez a szakasz.

Ráadás? Irány a Hochlantsch!

A hüttétől egy lassan emelkedő rész következik, a réten át, az erdőig, ahol az utolsó, meredekebb szakasz visz fel a Hochlantsch hegycsúcsig. Ez valamivel embert próbálóbb, de a kilátás miatt nagyon megéri felmászni ide is!

Visszafele a hüttéig ugyanazon az úton kell haladni, onnan pedig nem a lépcsőkön, hanem a jobboldalon lefelé kanyargó utat kell követni, vissza a parkolóig.

Menetidő: 8 óra, lassú tempóban, pihenőkkel és hosszabb ebédszünettel együtt.

Jó utat!

Ha kérdésed van, vagy megosztanád az élményed, csatlakozz hozzánk a Facebook csoportban.

Megtalálsz itt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top