Főzzünk, elevenítsük meg az utazás ízeit!
A margherita vagy a capricciosa egy kis rukkolával azóta nagy kedvencem, amióta Nápolyban volt alkalmam kipróbálni. A vékony tésztás, ropogós, fűszeres, és egyszerű változatot elkészíteni sem nehéz. Ha vagy annyira mázlista, hogy egy kis élesztőre bukkansz, ajánlok egy kitűnő receptet, amellyel finom nápolyi margheritát dobhatsz össze könnyen és (viszonylag) gyorsan.
Tészta:
2 db 32 cm pizzához
45 dkg liszt (3 bögre) (1 bögre 2,5 dl)
0,8 dkg élesztő
1 csapott evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
2 dl langyos víz
0,5 dl olívaolaj
Szósz:
1/5 doboz paradicsomszósz
oregano, majoránna, bazsalikom, 1-2 gerezd fokhagyma, bors
Feltét:
rukkola, sonka/száraz szalámi, mozarella, amit szeretnél.
Ha profi szakács vagy bizonyára elég lesz neked a hozzávalók listája is, de ha csak most bontogatod szárnyaidat, a #neutazz és a #maradjotthon kihívások közepette, akkor a lenti leírás segíteni fog az elkészítésben.
Az élesztőt belemorzsolod a langyos-cukros vízbe, állni hagyod 10 percet, ne kavard össze! A fémtől az élesztő nem kel meg teljesen, de egyébként sem szükséges kavarni.
Szósz
Amíg az élesztő elkészül, állítsd össze a szószt: a paradicsomszószba ízlés, és fantázia szerint kerülhetnek bele a fűszerek: oregano, bazsalikom, majoránna alapnak számít, de feldobja a fokhagyma és a bors is.
Tészta
Egy magasabb falú edényben a lisztet összekevered a sóval, ebbe jön majd az élesztő és az olívaolaj. A magasabb edény azért szükséges, mert jó esetben a duplájára dagad majd. Mixerrel lassan összekeverheted, gyönyörűen össze fog állni, kézzel már csak keveset kell gyúrni, addig, amíg össze nem áll, és a tészta le nem válik a kezedről és a tál oldaláról. Ha ez nem történik meg, és még ragadós a tészta, akkor nyugodtan adagolj még a lisztből, de csak egy keveset, amennyi belepi a tésztát, mint az első kis vékony hótakaró.
2,5 órát kell kelni hagyni, letakarva egy nedves kendővel, lehetőség szerint a sütő mellett egy széken. A sütőt ezalatt az idő alatt előmelegítheted, ettől a melegtől a tészta is gyönyörűen megkel.
A feltét
Ezt is érdemes kreatívan megközelíteni: a mozzarella ne maradjon le a tetejéről, a felvágott és a zöldség kiválasztásában viszont szabadon dönthetsz.
Az alap receptet a Nosalty-n találtam, az adagot csökkentettem, illetve átalakítottam: Kiss Mercedes eredeti receptjét itt találod: https://www.nosalty.hu/recept/olasz-vekony-pizzateszta
Ha további tartalmak is érdekelnek, akkor megtalálsz a következő felületeken is:
Facebook oldal: Travelaroundfb
Facebook csoport: Travelaround
Youtube: Travelaround.hu
Instagram: travelaround.hu
Hírlevél: Feliratkozás