Európa Magyarország

Nagykovácsi, Nagy-szénás, Kutya-hegy körtúra

Január lelkileg az egyik legnehezebb hónap a lakosság nagy részének, a leghozzáférhetőbb gyógyír pedig csupán karnyújtásnyira van: egy jó kis túra, testmozgás segíthet túllendülni ezen az időszakon! A természet közelsége segít kikapcsolódni, a testmozgás stresszoldó, és több más fizikai előnye is van.

Az év első napjaiban a Nagykovácsiról induló, a Nagy-szénást és Kutya-hegyet érintő körtúrával mozgattuk át kissé magunkat. Összességében ez a túraútvonal nagyon könnyű, csak az első fél órában van számottevő emelkedő, a többi része könnyű sétával teljesíthető.

Útvonal

Békeidőben a Teleki–Tisza-kastélynál kezdenénk az utat, de ide majd visszatérünk!

Kiindulási pontunk ezúttal Nagykovácsi, Kossuth Lajos utca, ahol tetszőleges helyen lehet az autót hagyni, illetve a buszok megállói is itt találhatók. Innen a nehezebb úthoz a Bánya utca – Rózsa köz – Rózsa utca az irány, a könnyebbhez a Forrás utca – Barack utca vége, majd ki az ösvényen. Előbbinél hamarabb kezdődik a meredek rész, utóbbinál szélesebb, könnyebben járható út visz ki a tető irányába.

Az első kilátót viszonylag hamar el lehet érni, innen belátni egész Solymárt. Távolban a hegyek körvonalai húzódnak, a látvány gyönyörű! De lesz ennél szebb is, ha tovább haladunk a jól jelzett ösvényen.

A lombhullató fenyők erdeje egyre gyérebb lesz, az ösvény kanyarogva fut tovább, de enyhén emelkedni kezdünk. Ahogy balra kanyarodik az ösvény jobb oldalt a hegytetőn meglátjuk a keresztet, az lesz a Nagy-szénás csúcsa. Az ösvény kényelmesen vezet fel ide, a kereszt alatti dombon pedig kis padon is meg lehet pihenni, ha útközben elfáradnánk.

A távolban felsejlenek a Pilis, és Budai-hegyek vonulatai, bármerre nézhetünk a kopár hegytetőről körpanoráma tárul elénk. Ide biztosan visszatérünk piknikezni, egy pléddel, kis szalonnával, hagymával és sajtokkal, a kilátás pazar a szabadban elfogyasztott ebédhez.

Barlangok és erdők mélyén

A Nagy-szénás tetejéről, ha kedv is van hozzá, fel lehet kutatni a két barlangot is, a Nagyszénási-sziklaüreget és a Nagyszénási-barlangot.

A barlangok után, vagy helyett innen akár vissza is lehet fordulni, de érdemes tovább haladni a Kutya-hegy irányába. Az ösvény itt az oldalban kanyarog, könnyű, emelkedő nélküli részeken haladunk. A lombhullató fenyő helyét átveszik az akácok, a mohás törzsű fák. A Kutya-hegy felé is nagyon könnyen követhető az út, itt még nekünk sem sikerült eltévedni, pedig abban jártasok vagyunk, ha követsz instagramon is, akkor ezt tudhatod. Kalandosabbra nem fordult az út, hisz könnyű dolgunk volt.

Az ösvény egy kerthez vezetett, ahol fából készített forgóajtón lehetett kijutni. Innen már csak 3 km vissza Nagykovácsi, az utat követve, amely lassan a Kossuth Lajos utcába torkollik. Az utca mentén gyönyörű sváb házakban gyönyörködhetünk! A fehérre meszelt, tornácos házakból béke és nyugalom árad.

A Kossuth utca – Telki utca találkozásánál érdemes eltérni jobbra, nem messze van onnan a Nagykovácsi Békás-tó.

A túra teljes hossza 9-10 km, ami lassan haladva is 3 óra körül teljesíthető.

További látnivalók:

Békás-tó
Teleki–Tisza-kastély
Remete-barlang és Remete-szurdok
Örkény István emlék-telefonfülke

Ha nem maradnál le, csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük