Magyarország Programok Tippek

Szeptemberi kalandozások biciklivel: szedd magad ültetvényeken

Szeptember beköszöntével csak hetek kérdése, és a lombkorona lassan sárga árnyalatú színkavalkáddá alakul. Szerintem a magyar táj ilyenkor a legszebb, főleg a Dunakanyar és a Pilis lankái! Az erdő tele van finomságokkal, mint például roskadozó szederbokrok és vadalmafák, az ültetvényeken pedig sorra nyílnak a szedd-magad akciót hirdető földek. Ezúttal a közelben “landolunk”, hogy egy kis hazafias munkát (kétkezi munkát) végezzünk, és almát szedjünk az almássütikhez.

Szedd magad Biciklivel

Szem előtt kell tartani, hogy legtöbb helyen lehet minimum súlyhoz kötött a kiszolgálás, így érdemes előre megérdeklődni, és felhívni a kiválasztott ültetvényt, vagy arra készülni, hogy 5 kg gyümölcsöt kell hazaszállíts. Alma esetében ez nem okoz különösebb nehézséget, hisz nem ütődik könnyen, és hátizsákban is szállítható, baracknál már ajánlott a kosár.

Pomáz – alma és barack

Budapestről indulva Pomázra esett a választás, mivel ide könnyen, és majdnem végig bicikliúton haladva lehet eljutni. A Szentendre felé vezető utat kell követni, majd a város bejáratánál Pomáz fele térni a bicikliúton (letérni balra, a híd alatt átgyalogolva).

Pomáznál a bicikliutat magunk mögött hagyva hosszú kaptatókra kell számítani, de hazafele ennyivel könnyebb lesz a lejutás.

Érdemes tízórait is csomagolni, a hosszabb út után jól fog esni valamelyik domboldalra kiülve elfogyasztani azt, miközben őzek és más honos apróbb állatok mozgolódnak körülöttünk.

Pomázon egymáshoz nagyon közel találunk alma- és barackültetvényt is. Az almánál nincs limit, annyit szedhetsz, amennyit elbírsz. Hihetetlenül kedvesek, ottjártunkkor a tulajdonossal is találkoztunk, aki megerősítette, hogy soha nem is volt efféle korlátozásuk, és nem is terveznek bevezetni, főleg nem azokra nézve, akik biciklivel érkeztek.

A mérleg végül 6,5 kg-nál állt meg, így akár még az 5 kg-os limit is belefért volna… nehéz volt ellenállni a sok zamatos almának, és mindhárom fajtából szedtünk végül: idared, jonatán és golden.

Ár: alma

Minden almafajta ugyanolyan árfekvésű, így ezen az ültetvényen 1 kg 350 forintba kerül. Lényegesen olcsóbb még, mint a piacon található, illetve a szedés örömét semmi sem pótolná! Vigyázz arra, hogy egy fürtön lévő gyümölcsök esetében óvatosan szedd le a kiszemeltet, anélkül, hogy a mellette lévők a földre hullanának, így a lehető legkevesebb kárt okozod a gazdának. Hosszabb nadrágban talán kényelmesebb lesz, ugyanis a fasorok közti gaz kissé szúrós.

Ár: barack

A barack még körülbelül egy hétig szedhető (*2020. szeptember 13-ig), és 1 kb 500 forintba kerül. Ezen az ültetvényen minimum 5 kg-ot kell szedni.

Szedd magad részletes lista lelőhelyekkel

Hol találsz a lakóhelyedhez közeli szedd magad ültetvényt? Mi a 24.hu oldalon közölt listából választottunk, amelyet elérhetsz innen. Annyit még érdemes tudni, hogy jellemzően ahol egy ültetvény van, a közelben találhatsz többet is, ami nem szerepel a listán.

Ha nem maradnál le a következő részről iratkozz fel a hírlevélre: Ide kattintva!

Ha kérdésed van, vagy megosztanád az élményed csatlakozz hozzánk:
Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük