Magyarország Programok

Pest megye gyöngyszemei: Rám-szakadék

Szuperlatívuszokban beszél mindenki erről a túraútvonalról, de vajon mennyire megalapozott? Magyarország egyik legnépszerűbb útvonaláról beszélünk, évi 60.000 fő körüli látogatót vonz, nehéz elcsípni olyan időszakot, amikor kevesebben vannak, nekünk mégis sikerült. Hogyan?

Vasárnap reggel van, a kinti ködöt vágni lehet, te mégis kipattansz az ágyból, melegen felöltözöl, elpakolod a túrabotokat is, hátha ezúttal jól jönnek, és nekivágsz az útnak. A Rám-szakadék régóta a belföldi listám előkelő helyén szerepel, de ha kikapcsolódás gyanánt túrázást választok, akkor jobban szeretem azokat a helyeket, ahol javarészt egyedül bolyonghatok az erdőkben. Éppen ezért eddig mindig más útvonalra esett a választás, mert a 60 ezres szám kolosszálisnak tűnt, egészen mostanáig.

Mikor érdemes menni?

Ha elkerülnéd a tömeget, akkor érdemes olyan időpontot választani, amikor még te sem mennél, ilyen lehet egy csípősebb vasárnap délelőtt. Mi is egy ilyen időpontot választottunk, a jutalmunk pedig üres ösvény, fagyos ágak és néha elő-elő bukó napsugár lett.

Megközelítés tömegközlekedéssel

🔹 Dömösre busszal lehet legkönnyebben eljutni Budapestről.
🔹 Az útvonal a dömösi parkolóból, vagy a dömösi katolikus templomtól indul.
🔹 A parkolótól jobbra van egy kis palló (fából készült híd), azon át kell menni majd követni az aszfaltozott utat, amíg meg nem látod a táblákat, amely balra mutatja az irányt. A templomtól piros jelzés vezet.

Útvonal

Dömös

A Rám-szakadék egy viszonylag rövid túra Dömösről indul, a parkolóból, 8,8 km hosszú, átlagosan 3 óra alatt teljesíthető. A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint egyike a legnehezebb túráknak, erre érdemes figyelni. Egyebeknek szerintem könnyű végigjárni, csak hihetetlenül fontos a megfelelő ruházat. Az év nagy részében sáros, vagy fagyos az út, ezért nagyon ajánlom a túrabotot is, a túrabakancs mellett (főleg, ha tovább is mennénk, de erről a Dunakanyarban megtett gigantikus körtúránál olvashatsz). Nagyobb gyerekkel is bevállalható az út, ha már tud kapaszkodva mászni, ugyanis lesz egy rész, ahol létraszerű vaspilléreken kell haladni, de kellő odafigyeléssel ez is menni fog.

Az út legnagyobb része jól kivert úton, ösvényen, kevés emelkedővel vezet a leglátványosabb rész felé. Az első részt aszfaltozott úton kell megtenni, a táblánál pedig a bükkerdőn kanyargó ösvény fele eltérni. Itt hamarosan megcsap a birkák szaga, ugyanis jobb oldalt tehenek, birkák, és nyuszik vannak, az állatsimogatóban.

A simogató után két érdekesség is lesz: az egyik a forrás, a másik nem messze mellette a Szentfa Kápolna. A kápolna után táblával jelzik hol kell eltérni a Vadálló-kövek irányába, ami egy nehezebb túra, illetve jobbra vezet tovább az ösvény a Rám-szakadék irányába.

Lukács-árok

A következő nagyobb látványosság és pihenőhely a Lukács-árok, itt a Dömösi Malom patak érdekesen kanyarog, a csendes vizében pedig szépen vissza tud tükröződni a felhős ég. Az árok után lassan kezdődik az érdekesebb rész, a csörgedező kis patak körül.

Rám-szakadék

Az ösvény körül egyre magasabb szurdok emelkedik, magassága több helyen meghaladhatja a 35 métert, az út itt néhol a sziklafalon vezet tovább. Ezen a részen óvatosan kell haladni, a meredek sziklafalból kő-, és kavicsdarabok hullhatnak, az ösvény pedig csúszós. A mászás egyre kalandosabb lesz, főleg azon a részen, ahol a via ferrata segíti a haladást.

A kőzeteket érdemes közelebbről is megfigyelni: vulkáni tevékenység nyomait, illetve andezittörmelékes kőzetet láthatunk. A Rám-patak a vulkáni lávarétegekben folyik, mivel ezek keménysége okán jobban ellenállnak a víz korróziós erejének.

A szurdokból kiérve egy bükkerdőbe érkezünk, ahonnan jobbra kanyarog vissza az ösvény, egészen Dömösig.

Hosszabbítás: Árpádvár

Ha még nem fáradtunk el eléggé, akkor tovább is lehet haladni, közelben található az Árpádvár, amelynek kőtömbjei láthatók a meredek domboldalon felmászva, illetve innen egy szélesebb úton is vissza lehet jutni Dömösre.

A visszafele vezető lejtőkről látni lehet a szemközti Vadálló-köveket, de érdekes lehet az út menti vadnyomokat is figyelni.

Ha nem maradnál le hasonló tippekről, csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük