Kultúra Magyarország

Pest megye legszebb temploma: a Zsámbéki romtemplom

Kétség nem fér hozzá, hogy párját ritkítja a romtemplom kategória koronázatlan királynője, Zsámbék egyik kiemelt látványossága: a Premontrei kolostor romja (nemcsak Pest megyében).

Tökéletes választás családoknak, gyermekekkel, a történelem szerelmeseinek, hiszen érdekes látnivaló, ahogyan az idő vas foga kikezdi a követ, a díszítőelemek pedig lassan mállanak le.

Viharos történelme

Az első írásos emlék említ már egy 1030-ban itt álló kis templomot, amelyet a Szent István törvényének megfelelően állítottak. Később feltehetőleg Könyves Kálmán feleségének kíséretébe tartozó nemes kaphatott birtokot Zsámbék környékén, ebből a birtokból lett kiszakítva és adományként elajándékozva ez a terület, amelyen a francia származású premontrei szerzetesrend az 1200-as években építkezni kezdett. Ennek eredményeként a kis egyhajós templom ki lett bővítve háromhajósra, a rend pedig egészen 1475-ig működtette a templomot és a mellette épült monostort.

Azért csak eddig, mert a XV. században Mátyás királlyal együtt megváltozott a széljárás, és pápai engedéllyel a pálos rend vehette át a templomot és a monostort is. Az új rend stílusbeli módosításokat hajtott végre, például a kerengő ekkor kapott gótikus stílusjegyeket, akárcsak az oromfal rózsaablaka, és ekkor épült meg a nyugati szárny.

A templom, mely erődként magasodik a lápos vidék fölé több támadást is elszenvedett, akárcsak a vidék, hiszen ezek fordulatokban gazdag időszakok voltak. Ennek tanúja egy tatár nyílhegy is, amelyet a körablak mellett találtak.

Végül Magyarország történelmének legnagyobb földrengése pecsételte meg sorsát, egy 6,3-as erősségű, 1763-ban. Azóta az enyészeté lettek a hatalmas falak. A környék lakói pedig alapanyagnak használták a maradékot.

A múzeumi rész

1986-ban Dr. Valter Ilona régész vezetésével 463 sírt, díszes kőelemeket tártak fel, ezekből közel 300 darabot lehet most megtekinteni, a kőtárban kiállítva. Érdekesség, hogy a francia származású Aynard nemzetség sírjait találták meg a templombelsőben, a kerengőben papok, szerzetesek lelték végső nyugodalmukat, a templom körül pedig a falusiak végső nyughelye volt.

Érdekessége

Érdemes megfigyelni a kopott faragásokat! A díszítőelemeket kikezdték a természeti elemek, de még ennyi évszázad után is szépen kivehető elemeket lehet találni!

Forrás: ROMTEMPLOM – ZSÁMBÉK

Ha szívesen olvasol templomokról:

Magyarországi templomok: Szentgyörgyvölgyi kazettás mennyezetű református templom

Erdélyi templomok: fatemplomok

Erdélyi templomok: Középkori protestáns templomok

Ha nem maradnál le csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük