Magyarország Programok

Pest megye gyöngyszemei: Sorrento sziklák

Budapest közeli kirándulóhelyekből nincs hiány, a Sorrento-sziklák pedig tökéletes célpont egy rövid és könnyed hétvégi programhoz! Tökéletes választás lesz családdal, gyerekekkel, biciklivel, kutyával!

Kiindulási pont

Budapestről a Széll Kálmán térről induló 21-es busz visz ki Csillebércig, a végállomásig. Innen a KFKI Telephely mellett visz az aszfaltozott út, amin addig kell haladni, amíg el nem fogy alólunk….az aszfalt. Ahogy a mesterséges út teljesen elfogyott, balra térve fatábla is jelzi az irányt.

Útvonal
Csillebérc – Farkas-hegy

A busz végállomásától könnyű követni a KFKI Telephely mellett vezető utat, de segítségünkre lesz a Google térkép applikációja is, amely pontosan mutatja az irányt! Érdemes gyakran nézni, mivel nagyon sok ösvény közül lehet válogatni, illetve több látnivalót is érdemes útba ejteni. Az első ezek közül a könnyen felismerhető Farkas-hegy. A Vitorlázórepülő-emlékmű díszíti a kilátót, két repülő szárnyával. Innen az egész völgyet be lehet látni, Budaörs irányába, de talán még Budakeszi is látszik.

Farkas-hegy – Szekrényes-sziklák

A Farkas-hegyet magunk mögött hagyva, lejtmenetben közelítjük meg a Szekrényes-sziklákat. Az ösvény jól kitaposott, porban sem lesz hiány, de legalább könnyen megközelíthető, és nem megerőltető séta vezet ide. Garantáltan mindenki bírni fogja itt az iramot, a legkisebbektől a legnagyobbakig!

Szekrényes-sziklák – Sorrento-sziklák

Ez a szakasz a Sorrento-sziklákig az alacsony, bokros erdőben vezet végig. A széles ösvényen kényelmesen elférnek egymás mellett a kirándulni vágyók. Ugyanis ez a rész köt össze több útvonalat, így megeshet, hogy nagyobb forgalom koncentrálódik itt.

Vasárnap “csúcsidőben” talán két kezemen meg tudnám számolni, olyan kevés csoporttal találkoztunk, pedig szép napsütéses idő volt, csak naplementére lett hűvös és szellős a domboldal!

A Szekrényes-sziklákat (364 m) is érdemes útba ejteni, ha már amúgy is elsétálnánk mellette. Ezen a szakaszon érdemes a kilátásban gyönyörködni, mert az erdőtől lassan nem sokat látunk majd!

Sorrento-sziklák – Út a hegygerincen

A Sorrento-sziklák határozottan a túraútvonal legkiemelkedőbb látványosságai. A kilátásért is megéri ide látogatni, de a csipkés szélű sziklák, és az érdekes a vájatok rajta, a fő attrakció, bőven tartogatnak felfedezni valót!

Ahogy körülölel az erdő fenyőillat csapja meg az orrod! A fákról az Útitársnak mindig a mediterrán vidékek jutnak eszébe, talán azoknak is, akik ezt a nevet adták a szikláknak…

Visszafelé: Andóca rét – Csillebérc

Az Andóca rét felé sétálva kisebb kört lehet leírni a buszállomásig. A napos oldalban bújnak már az ibolyák, leánykökörcsinek. A bokrokban pedig kis madarak lapulnak.

A Csiki-hegyektől körülölelve lehet még a különböző ösvények közül válogatni. Remélem sikerült meghozni a kedvet! 

Hasonló túra érdekel, akkor fedezd fel a közelben lévő Nyakas-kő környékét is.

Ha nem maradnál le csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük