Európa Magyarország

Márianosztra legszebb kilátóhegyei

Márianosztra a kiindulási pontja több körtúrának is, amely során gyönyörű kaptatókat lehet megmászni, pazar kilátásban gyönyörködni, és ha szerencsénk van, akkor virágmezőkben sem lesz hiány, ellenben emberbe botlani nehéz. Tavasszal irány a Börzsöny!

Kiindulási pont

Márianosztra neve ismerősen csenghet, főleg, ha olvastad Jókai Aranyemberét. Athalie, a mű negatív hősnője az itteni fegyházban raboskodott. Az aprócska, hegyek által körülölelt falu busszal és autóval is megközelíthető. A túra kiindulási pontja a Szőlő utca, innen kezdődik a piros kereszt jelzéssel ellátott út. A jelzés végig jól követhető, nagyobb eltérőknél táblák is segítik a haladást.

Útvonal
Márianosztra – Bezina-rét (piros kereszt jelzés)

A szőlő utcától széles földút vezet be az erdőbe, a távolban felsejlenek a barokkos templomtornyok, illetve a fegyház területét jelző táblák. Itt az útról nem érdemes letérni, mindkét oldalon magánterület található. Az erdőbe érve baloldalt csörgedező kis folyam kíséri az utunkat. A kisvasútsíneket elérve lassan megérkezünk az első táblához: Bezina-rét, mögöttünk 3,7 km. Ha szeretnéd innen Csíksomlyó felé is mutatja az irányt, de most nem arra haladunk, hanem tovább a Nagyirtás vasútállomás felé.

Bezina-rét – Nagyirtás vasútállomás (zöld négyzet jelzés)

Ennél az 1,4 km-es szakasznál kezdődik meg az első emelkedés. A csörgedező kis folyamot átlépve látjuk meg a táblát, onnan jobbra felfele kell továbbhaladni. A keskeny ösvény mézvirágos kaptatón vezet tovább. Kiérve a tetőre gyönyörű fenyőerdő fogad, kicsit olyan érzésed lehet, mintha magas hegyek fenyői között bandukolnál.

Nagyirtáspuszta – Szent Orbán Hotel (zöld négyzet jelzés)

A nagyirtáspusztai vasútállomás vágja ketté az utat, innen a zöld négyzetet követve hatalmas fák között lassan emelkedik az út. A sárban érdemes vadállatok nyomait keresni: vaddisznó, őz, szarvas és farkas nyomait is ki lehet szúrni, ha szerencsénk van. A magas fenyők közt érdemes egy pillanatra megállni, hallgatni, ahogy a szél süvít az ágak között, van valami félelmetes a fenyőerdők sötétségében. (Bár én úgy nőttem fel, hogy az erdőben medvétől kellett tartani). Az erdő végén aszfaltozott út következik, jobbra kell térni, de innen már látszik a hotel. Innen több irányba is tovább lehet haladni.

Szent Orbán Hotel – Kis-Sas-Hegy nyerge (zöld kereszt jelzés)

Jobbra térve, az épületek mellett elhaladva, egy érdekes medencét látunk, annak oldalán jelenik meg a zöld kereszt, itt balra kell fordulni, ahol egy újabb kaptató vár. Innen az út azt a látszatot kelti, hogy könnyen ki lehet érni a tetőre, de amint kiérsz kezdődik a következő emelkedő.

Tavasszal ezek a dombok tele vannak hóvirággal! Tartsd nyitva a szemed, a dombok mindkét oldalán csoporékban nőnek a hóvirágok, gyönyörűek! Leszedni nem lehet, védett virág, vigyázz, hogy ne taposd le!

Kis-Sas-Hegy nyerge – Nagy-Sas-hegy (zöld kereszt jelzés)

A nyereg megmászása korántsem nehéz, az ösvény lassan, és kanyarogva vezet fel az emelkedőre. Maga a Nagy-Sas-hegy egy fákkal sűrűn benőtt, sziklás nyeregszerű vonulat. A csúcsot magunk mögött hagyva bal oldalon lesz egy rész, ahol a fák koronája szétnyílik, ide leülve pazar panorámában lehet gyönyörködni. A fák miatt széltől védett, napos oldal, mi ezt a helyszínt választottuk ebédelni.

Nagy-Sas-hegy – Nagy-rét

A hegyről leereszkedve nagy tisztás tárul elénk. A széléről gyönyörű kilátásban gyönyörködhetünk, sőt, a réten leánykökörcsint (Pulsatilla grandis) is láthatunk,a mely ugyancsak védett virág. Érdekességként mutatom, melyek a leánykökörcsin népies nevei: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics.

Nagy-rét – Só-hegy

A Nagy-rét aljában most a hóolvadást követően kis tó alakult ki, annak szélén külön érdemes az állatnyomokat keresgélni, elég sokan járnak erre az állatok közül. A Só-hegy enyhe kapaszkodóval folytatódik, vagyis a bal-kéz felőli ösvényt kell választani a hosszabb túrához. A bozótos, keskeny ösvény lassan úttá szélesedik, amely mentén fakitermelés történik. Az út szélén már bújnak a kankalinok, vagyis a kásavirágok. Tiszte időben innen még az esztergomi bazilika körvonalai is látszanak!

Só-hegy – Lengyel-rétek

A Lengyel-rétek kissé egybeolvad az erdővel, itt is a fakitermelés nyomait találjuk. Lengyel-rétek után akár a Bezina rétre is vissza lehet jutni (1,3 km), vagy tovább lehet haladni a Kopasz-hegy irányába, ahogyan a tábla is mutatja. Időben sokat nem nyerünk, ha innen indulunk vissza Márianosztrára, ellenben kihagyunk egy újabb gyönyörű panorámát! A Só-hegyen viszont egy elnyúló nyergen végigsétálva gyönyörködhetünk a kihunyt vulkánok régi kúpjaiban.

Lengyel-rétek – Kopasz-hegy

A Kopasz hegyre vezet fel az utolsó kapaszkodó, ezen a körtúrán. Az út itt balra fog térni, ezen kell majd vissza is jönni a hegyről lefele vezető úton. A Kopasz-hegyet feszület díszíti, belátni innen az egész vidéket. A távolban pedig látszik a kanyargó Duna is.

Kopasz-hegy – Márianosztra

Az utolsó rész már lejtmenetben vezet vissza Márianosztrára. Fák ölelésében fut az út, körülötte különböző madarak énekelnek. Sokan erre sem járnak.

Remélem sikerült meghozni a kedvet! Ha nem maradnál le hasonló tippekről, csatlakozz hozzánk:

Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük