Magyarország Programok

Dunakanyar biciklivel: legjobb megállók

Az őszi hűvösebb idő a túrázás mellett a biciklizésre is tökéletesen alkalmas. Miért ne most gurulnál végig Magyarország egyik legszebb részén, a Duna mentén kanyargózó bicikliúton?

Indulás: Szob

A kiindulási pont Szob, ahová vonattal is kényelmesen el lehet jutni. A vonaton biciklitárolásra alkalmas helyek vannak, az egyirányú, teljes árú menetjegy, biciklivel együtt 1800 Ft, Szobon leszállva a vonatról az állomástól jobbra gurulhatunk is már a Duna irányába.

Szent László templom

Szob egyik látványossága az 1778-ban épült, kívül-belül visszafogott stílusú, egyhajós, barokk temploma, amely Szent László nevét viseli. Térj be, nézz szét, ha van kedved. Plusz tipp: a vízhez érve le lehet ülni a füves martra olvasni, beszélgetni, kikapcsolódni.

https://www.instagram.com/p/CFWUWSahu6Z/

Zebegény

Zebegényi Rétesház

Kihagyhatatlan megálló a Zebegényi Rétesház, a népszerű rétesest sokan látogatják, mivel a mindig friss és finom édesség jó híre gyorsan terjedt. Friss rétessel jóllakva gurulhatunk tovább a bicikliúton. A rétesbolt októberben csak hétvégén tart nyitva péntektől vasárnapig, 10.00-18.00 óra között!

Ezen a részen kissé rázós az út, néhol pedig számításba kell venni a gyalogosforgalmat is, haladj óvatosan! Egyébként is ajánlott lassabban haladni ezen a biciklis útvonalon, mivel egyrészt nagy népszerűségnek örvend, másrészt így alkalmad lesz a környezetet is megcsodálni. Ha intenzívebb biciklis túrára vágysz inkább próbáld ki a Pomáz-Pilis vonalat.

Havas Boldogasszony templom

A zebegényi Havas Boldogasszony templom (épült: 1906-1910) kihagyhatatlan látnivaló: Kós Károly és Jánszky Béla tervezte, és az erdélyi fatemplomok motívumait és formáit próbálták belecsempészni, érdekes egyveleget alkotva. A belső díszítése, amely nagyon gazdag és érdekes látványt nyújt, Leszkovszky György és Körösfői-Kriesch Aladár munkája.

Napraforgó-házak

A Napraforgó utcán átgurulva megakad a szem a színes, bohókás házakon, nem véletlenül! Magyarország első csecsemőotthonának alapítója, Gróf Károlyi Lászlóné Apponyi Franciska életművét őrzi ez az utca. A grófné kiemelten foglalkozott a gyermekek megsegítésével, erre a célra vásárolta a Duna-parti házsort, amelyet színessé és gyermekbaráttá alakítottak. A “napraforgó-házak” szlovák és sváb faszerkezetű parasztházai máig megtartották a jellegzetes stílusjegyeiket.

Füstölgő Sarok BBQ

Többen is ajánlották, kedvelt hely, és hihetetlen, hogy az üzleti célok mellé közösségépítő kezdeményezések is társulnak. A Tripadvisor-on vegyes visszajelzést kapnak, de sosem az ételek minőségére vonatkozik a kritika. A Márton-napi Libanapra külön érdemes elmenni majd!

Kós Károly kilátó

Ha a túrázás is belefér, akkor ajánlott a Kós Károly kilátó meglátogatása is. A bicikliket hátra hagyva, rövid sétával lehet elérni a kilátót. A kilátás maga az épület mellett is pazar!

Nagymaros

A legszebb rész Nagymaros előtt következik, a parton gurulva, jobb minőségű szakaszon, lassan feltűnik Visegrád is. A Duna-kanyarban több helyen is érdemes enni, pihenőt tartani. Ezek közé tartozik a nagymarosi Rétesház is, ami a kikötőben található, egy viszonylag frekventáltabb részen. A rétes mellett finom és frissen sült hekket is választhatunk.

Verőce

Nagymaros után könnyű végig gurulni a mezőkkel tűzdelt vonalon, amelyek így ősszel tele vannak kikericsekkel (vigyázat, nagyon mérgező, moss kezet, ha megérinted). Pihenőként beiktatható a falumúzeum.

Vác-Dunakeszi-Göd

Ez a szakasz újra forgalmasabb, Dunakeszinél pedig a semmibe vezet a bicikliút, majd vége szakad, itt a vonatállomás irányába indulva lehet újra megtalálni a folytatását. Ezen a szakaszon az út visszakanyarodik a Duna partjára, pihenőket itt iktathatunk be. Vác programokkal egy egész napot meg tud tölteni!

Ha nem maradnál le a következő részről iratkozz fel a hírlevélre: Ide kattintva!

Ha jártál már itt, és mesélnél róla, csatlakozz hozzánk:
Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük