Európa Tippek

Karantén vagy nem? – beutazási feltételek Magyarország vonatkozásában

Közzétett: 2020. június 18. (10:26) Aktualizált: 2020. június 18. (10:26)

Most, hogy éjféltől megszűnt a veszélyhelyzet mindenkiben felmerült a kérdés: hogyan, kinek, milyen feltételekkel és hová lehet utazni. A cikk tájékoztató jellegű, a jogszabályok és az eljárásrend változhat, így azokat mindig újra ellenőrizni kell az utazás megkezdése előtt, hiteles forrásokból.

A jogszabályról:

A szabályozások jogi háttérét a Kormány 291/2020. (VI. 17.) Korm. rendelete a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló rendelet alkotja. Katt ide!

A 2. rész tartalmazza a Magyarországra történő belépés szabályait

FŐSZABÁLY: 3. § A külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – nem léphetnek be!

KIVÉTEL: 1. § (1) E rendelet hatálya nem terjed ki:

 a) a magyar állampolgárra,

b) az Európai Unió tagállama és az  Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam állampolgárára, továbbá az  Európai Közösség és tagállamai, valamint az  Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a  szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az  Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárával azonos jogállású személyre — ide nem értve a Nagy-Brittania és Észak-Írország Egyesült Királysága állampolgárát –, valamint

c) az a) és b) pont szerinti személy magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjára.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a teherforgalomban, illetve

b) a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény 11. § (1) bekezdése szerinti hivatalos útlevéllel történő határátlépésre.

RÖVIDEN: Ezek alapján szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphet Magyarország területére BÁRHONNAN, itt tartózkodhat és átutazhat olyan személy, aki:

  • magyar állampolgár
  • magyar állampolgár családtagja (akinek nincs magyar állampolgársága)
  • EU polgár (EU tagország állampolgárai)
  • EGT tagországok állampolgárai
  • + kétoldalú, országok közötti megállapodások alapján, szabadon közlekedhető személyek

Ha nem tartozol egyik kategóriába sem, és belépnél Magyarországra: lehetőséged van méltányossági kérelmet beadni a rendőrség oldalán, online, de csakis magyar nyelven: itt!

A méltányossági okokat a 4. § (2) sorolja fel.

Kérdésed van? Írj hozzászólást, vagy gyere a Facebook csoportunkba beszélgetni: https://www.facebook.com/groups/731757890604647/

Más országokba való beutazás: Az, hogy Magyarországon visszatérés után nem vár rád karantén nem jelenti azt, hogy a célország beenged! Mindig gyűjts információt a Külügy oldaláról! Illetve bővebben itt írtam a különböző európai országok beutazási feltételeiről: Magánszemélyekre vonatkozó utazási korlátozások a koronavírus idején

Hivatalos forrásként pedig a rendőrség listáját osztom meg,a melyet frissítenek: http://www.police.hu/sites/default/files/Travelling%20from%20the%20neighboring%20countries%20to%20Hungary.pdf

Instagram sztori méretű tájékoztató:

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük