Ciprusi hétvége – ugorj át Ázsiába

Ciprus biztosan nem ázsiai célpontként lebeg a szemünk előtt, pedig a sziget már az ázsiai tektonikus lemezen fekszik. Persze ez még nem azt jelenti, hogy kultúrsokkot fogsz kapni, ha oda utazol.

A kis országot egy de facto határ vágja ketté, az 1974-es török megszállás óta és ez a megosztottság végigköveti a közigazgatási rendszerét is: a brit fennhatóság alóli 1960-as függetlenségének garanciája egy nemzetközi megállapodás, amely komplex szabályait arra találták ki, hogy védelmet nyújtsanak a sziget közel 20%-os török kisebbségének és garantálják a görög és a török ciprióták együttműködését. De nyugodt lehetsz: turistaként keveset fogsz érzékelni ebből a megosztottságból.

Látnivalók:

Elméletileg a legnagyobb megtehető távolság a szigeten 3 óra, valójában ez több is lehet, ha a hegyi kolostorokat látogatnád meg. Minden más úti cél könnyen és gyorsan megközelíthető a nagyon jó állapotban lévő gyorsforgalmi úthálózaton. A hegyi utak keskenyek és meredekek, a ciprióták és turisták egyaránt szeretik levágni a kanyart, úgyhogy érdemes nagyon óvatosan vezetni. A haladást a leomló kövek és kavicsok is megnehezítik, eső vagy zápor esetén erre is kell figyelni!

Páfosz (Paphos)

Páfosz romjai UNESCO Világörökségi helyszín, ahol egy hatalmas területen több ókori római, bizánci és néhol frank hatású építészeti maradványokat láthatsz, szépen rekonstruált mozaikokkal. A kikötőből kellemes sétálva érhető el a lenti bejárat, ami 17.00 óráig tart nyitva, eddig lehet jegyet váltani. Kijönni záróra után is lehetséges a lenti forgó kapukon.

Belépő: Diákoknak ingyenes a belépés, kortól függetlenül, felnőtteknek 5 €!

Páfosz kastély

A romok kijáratától jobbra fordulva 2 perce található a bizánci stílusú 13. században újjáépített kastély.  Maga az épület kicsi és stílusának megfelelően erődítmény jellegű, kevés díszítéssel. Viszont gyönyörű naplementéket lehet elcsípni mellette, a tenger hullámait hallgatva. 

Belépő: Diákoknak ingyenes a belépés, kortól függetlenül, felnőtteknek 2,5 €

Kikötő

A kikötőben sok és változatos étkezési lehetőség van, emellett kávé, fagyi, szuvenír és minden tengerparti kellék is megtalálható. Az árak hasonlóak más turisták által frekventált helyekhez (kávé 2-5 €, főétel 9-25 €, fagyi 1,9 €, hűtő mágnes 1-2 €).

Coral Bay – Korall öböl

Páfosztól 30 percnyi autózással érhető el a Korall öböl: fehér homok, gyönyörű türkiz színű, lassan mélyülő víz, kis hullámok – szerintem az egyik legbarátságosabb partszakasz a dél-nyugati részeken.

Ayia Napa, a szerelmesek hídja – Nissi Beach

A leglátványosabb partszakaszok Ciprus dél-keleti csücskében vannak: Ayia Napa gyönyörű, sziklás szakaszokkal, barlangokkal tarkított, itt található a “szerelmesek hídja” is, ahonnan csodaszép neplementékel lehet elcsípni.

A Nissi tengerpart homokos, lassan mélyülő rész, kis hullámokkal, ide Larnaca-tól könnyű eljutni, főszezonban akár buszokkal is.

Blue Lagoon – Kék Lagúna és Afrodité fürdője

Az Akamas-félsziget csücskén gyönyörű partszakaszok vannak, a megszokott ciprusi-kék vízzel. Autóval két útszakasz közül választhatunk: a hosszabb a partszakaszt követve jut el Latsi-ba, de van egy meredekebb opció is, a hegyeken át – kis autentikus falvak között vezetve. Másik opció Páfoszból hajóval utazni az öbölhöz a 1-4 órás út, az opcióktól függően, 20-30 €-ba kerül.

Kykkos és Nikitari kolostorok

Mindkét kolostor ingyenes, és a külső udvarok zárás után is látogathatóak. A Kykkos kolostor az egyik legdíszesebb egész Cipruson… szerintem a képek is magukért beszélnek. Az oda vezető úton óvatosan lehet haladni fel a hegyen, keskeny utak vezetnek oda és a szembe jövők néha nem férnek el a saját sávjukban. Esős időben omlás-veszélyes, így figyelni kell az apró kövekre vagy szikladarabokra is. A hegyek viszont gyönyörű látványt nyújtanak. Szerencsére a bérelt autók esetében nem kell a károkat külön megfizetni, arra kértek, hogy legalább a kormányt vigyük vissza.

Utazás Ciprusra:

Magyarországról a Wizzair (Larnaca) és a Ryanair (Páfosz/Paphos) is repül, igen kedvező áron (szezon elején/végén akár 12.000 forintos retúrjegyet is el lehet csípni).

Romániából ugyancsak repül a Wizzair, átlagosan 400 lejes indulóáron lehet Kolozsvárról eljutni.

Utazás Cipruson belül:

Autóbérlés

Kézenfekvő az autóbérlés, amivel olcsón és könnyedén körbe utazhatjuk a szigetet, felfedezve a legeldugottabb látnivalókat is. Mi a Budget szolgáltatót használtuk, a Larnaca reptéren a következő ajánlattal: 34 €/nap teljes biztosítással.

További szolgáltatók: Sixt, ASTRA, Avis, Hertz.

Ajánlatok a reptéren bérelve:

legolcsóbb manuális autók teljes biztosítással: 32-45 € között

legolcsóbb automata autók teljes biztosítással: 34-50 € között

Ha online foglaltok, arra figyeljetek, hogy teljes biztosítást is igényeljetek, így picivel drágább lesz a végső ár, de ha az összetört autóval érkezel meg a leadási ponthoz, akkor sem kell fizetned semmit. A biztosítás pedig jól fog jönni, mert Cipruson baloldali közlekedés van, mi éppen ezért béreltünk automata váltós autót, így csak arra kellett figyelni, hogy ne menjünk szembe a forgalommal. A sziget egyik látványossága, a gyönyörű monostorok pedig az Olümposz keskeny hegyi útjain érhetők el, ha ezeket a részeket is felfedeznétek, nyugodtabban haladtok fel és le kanyarogva a szent hegyen, még ködös időben vagy sötétben is, omladozó hegyormok között.

„Határátlépés” bérelt autóval:

Fontos szem előtt tartani, hogy az északi területekre a biztosítás nem érvényes, és határátlépésnél újat kell kötni, ami 30-40 €ba kerül/nap.

Jártál már Cipruson?

Ha mesélnél az élményeidről, csatlakozz a facebook csoporthoz:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top