Európa Magyarország Utazás

Börzsöny – körtúra

Lassan beköszönt az ősz, ami azt jelenti, hogy kellemes időjárásban lehet túrázni. Érdemes olyan túraútvonalakat választani, amelyek nem annyira ismertek, így könnyen elkerülhető a nagyobb tömeg. A Börzsöny éppen ilyen! A szlovák határhoz közeli részek panganak az ürességtől, pedig csodaszép kaptatók és sziklaszirtek várnak azokra, akik ezt a környéket fedeznék fel maguknak.

Útvonal

Feketevölgy – Salgóvár – Kövirózsás – Holló-kő – Ökör-orom – Jancsi-hegy – Feketevölgy

Az útvonal teljes hosszában, kitérőkkel és eltévedéssel együtt 14 km körüli, 540 méteres szintemelkedéssel, amelyet megállókkal és ebédszünettel együtt 4 óra alatt lehet megtenni. Mindez ellenére nem tartozik a könnyű útvonalak közé! Nagyon sok hosszú emelkedőt kell megmászni, ami lényegesen nehezebb, mint a rövid, de meredek kaptatók.

Felszerelés

Nyáron, száraz időjárási körülmények között egy kényelmesebb sportcipő is tökéletesen megfelel erre az útra, mivel többnyire jól kitaposott, egyenes ösvény vezet végig. Esős időjárásnál viszont már elengedhetetlen a túrabakancs, a meleg plusz felső.

Gondoskodj elegendő ivóvízről és élelemről, mert az úton sehol sem találsz sem iható vizet, sem lakott települést. A túra közepén, Salgóvárnál pedig jól fog esni az elemózsia.

Feketevölgy

A túra a Feketevölgyből indul, a Feketevölgy Panzió mellől. Ha autóval érkezel (mással nehezebb megközelíteni ezt a részt), akkor a patak felett egy kis ingatag híd állja majd az utad, amire azt pirkálták fel, hogy a hidat csak saját felelősségre használhatod. Ez a fél mondat minden közlekedni vágyó álma. Mi az, hogy csak saját felelősségre? Rámenni vagy nem menni? Alattunk fog összeomlani? Gyalogoljunk inkább (+5 km, retúr)?

Végül úgyis a lustaság és az időhiány győz, és ráhajtasz a hídra, bízva abban, hogy szerencséd lesz. Most az volt. De valakinek nem lesz…és akkor majd menni fog a huzavona, hogy kinek a felelőssége. Visszatérve az útra: a Feketevölgy Panzió mellett több ingyenes parkoló is elérhető, innen indul majd a túra. Ha úgy döntesz akár itt is aludhatsz.

Az első rész az elhagyatott kisvasúti sínek mentén halad, a Csarna-patak mentén, a bükkerdő mélyén. Az úton makkokat láthatsz, pedig tölgyfának nyoma sincs, erre majd később kapsz választ. Itt a patakmedret elhagyva kezd emelkedni az út, eddig tartanak a kisvasút szellemvilágba illő fémmaradványai is.

Az első kaptató után következik a nehezebb szakasz, egész a Salgóvárig. A részletes útleírást a Kirándulástippek oldalán követheted. Az a lényeg, hogy:

  • a túra elején a vörös csík jelzést kövessük, amíg elérünk a Hamuházig
  • a Hamuháztól a tetőig a széles úton kell haladni
  • a tetőre kiérve a piros színű keresztet kell követni, amely felfele, jobbra visz tovább.
  • Jancsi-hegy után, az ereszkedő végén újra a piros csíkot kell követni, ami visszakanyarodik jobbra, és az elején látszólag csak vízszintesen halad

Salgóvár

A romot körbe lehet sétálni, illetve a tetejére vezető ösvényről remek kilátás nyílik a környező dombtetőkre.

Minden helynek van története, és rajtunk áll, hogy ez feledésbe merül, vagy megőrizzük magunknak, az utókornak. Nincs ez másként Salgóvár esetében sem, amelyet az írásos emlékek előszor 1372-ben említettek. A vár pusztulását rá szűk fél évszázaddal egykori tulajdonosa okozta, aki hamis pénzverésért és házasságtörésért felelt Luxemburgi Zsigmond előtt. Büntetésként száműzetés mellett két várát is lerombolták, egyik épp a Salgóvár lett. A meredek sziklára épített falak egy részét a mesterek a mélybe lökték, nem kövenként szedték szét, így azokat ma is lehet látni.

Kövirózsás

Talán a legszebb rész következik, Salgóvár romját magunk mögött hagyva az ösvény a hegygerincen vezet tovább. Sötét lombkoronás erdő, zöld mohás kőtenger, egyenetlen ösvényen vezető út, amely végül egy tisztásra vezet. Haladva tovább kopasz sziklaszirtekre mászhatsz, amelyek tele vannak kövirózsákkal.

Holló-kő

Névazonossága ellenére ez nem a Hollókői-vár, hanem egy sziklás kilátó. Itt látni a legmeredekebb és legnagyobb sziklákat, ezen az úton. Itt is tele van gyönyörű kövirózsákkal, a szélén pedig kis vadalmafa van. Az ösvényen egy kis fából készült ládát találsz, benne füzettel és tollal. Ha üzennél, akkor írj bele. Pihenj meg, nézelődj, majd haladj tovább.

Ökör-orom

Valahol most éred el az út közepét, messze még a kiindulási pont. Ez a rész olyan, mint egy kőzuhatagos, mohás tenger. Alacsony fák ágai alatt bujkálva próbálsz kiérni az utolsó tisztásra. Haladni csak libasorban lehet, keskeny ösvény vezet a dús bozót között.

Jancsi-hegy

Vess még egy utolsó pillantást a közeli dombokra, a Jancsi-hegyről, ami valójában egy tisztásnak néz ki. A rét tele van virágokkal, utána az erdő szederbokrokkal. Tölgyfás részen kanyargózik tovább az ösvény, innen gurulhatnak be a bükkösbe a kis makkok. Lefele haladva pedig lassan visszaérsz a kiindulási ponthoz, a Panzióhoz.

Semmi nagy, mégis kimerülve érkezel meg.

Ha nem maradnál le a következő részről iratkozz fel a hírlevélre: Ide kattintva!

Ha jártál már a vidéken és mesélnél róla, csatlakozz hozzánk:
Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük