Európa Magyarország Programok

Bakancslista Eger környékéhez

Történelem, hagyomány, bor, közösség! Ezért kedveli meg mindenki azonnal Egert és környékét. Ha még nem voltál, vagy ha régen voltál ez a cikk segíteni fog: egyrészt meghozza a kedved, másrészt ötleteket ad, lehetőleg újakat. Heves megye hihetetlenül változatos kikapcsolódási lehetőségeket nyújt, mind aktív, mint pihentetőbb hétvégékre.

Mátrafüred

Reggelinek indult, ebéd lett belőle, méghozzá az egyik legjobb helyen, ami választható: a 4 Évszak – Palóc Bistorant-ban (Parádi út 8). Palócos, magyaros fogások közül lehet válogatni, amelyek hamar elfeledtetik a reggelit, és inkább próbálod ki a sztapacskát, vagy a finom csülköt. Mátrafüred központi részén egyébként is bőséges étkezési opciók között lehet válogatni, így érdemes itt beiktatni egy megállót.

Mátra libegő

A 24-es főúton elsuhanva láttuk meg először a libegőt, amely a sástói parkolótól az Oxygen adrenalin parkig halad. A libegőt nem próbáltuk, de a saját élmény helyett meséljen inkább ez a videó és a képek: videó, kép, ár.

Túraútvonalak Kékestetőre

Több túraútvonal közül lehet válogatni, ha nem szeretnél autóval a célállomásig gurulni: az egyik rövidebb túra Mátraházáról indul. A Mátraháza tábla mögött egyből jobbra tartva található az ingyenes parkoló, ahonnan jól kitaposott, jelzésekkel ellátott útvonal vezet fel Magyarország határain belül található legmagasabb pontra: Kékestetőre.

Az útvonal egy 400 méteres emelkedőt tartogat, de végig könnyen járható és gyönyörű útvonalon halad. Néhol kisebb folyamok keresztezik a bükkrengetegen átvezető ösvényt. A túra oda-vissza 8 km, és 2 óra alatt teljesíthető, megállóval a csúcson!

Parádsasvári üvegmanufaktúra

Messze földön híres, ezért a mi programunk része is akart lenni, de mivel korán zár, választanunk kellett a túrázás és az üvegfújás között….végül ezt a programlehetőséget elhalasztottuk. Az üvegmanufaktúrába előzetesen be kell jelentkezni, ez telefonon is lehetséges. Normál körülmények között a körbevezetés mellett üvegfújásra is van lehetőség, de ez a járvány miatt jelenleg szünetel. A visszajelzések alapján mindenki maximálisan meg van elégedve, és gyerekes családok számára is remek lehetőségnek ígérkezik.

Palóc ház

A parádi rövid megálló gyöngyszeme lenne a palóc stílusú ház. Jelenleg viszont épp a tetőt újítják fel, így ez is a visszatérős kategóriába esik. A friss zsúptető látványáért biztosan megéri.

További látnivalók Parádon:

Károlyi-kastély
Cifra Istálló és Kocsimúzeum

Recski Nemzeti Emlékpark

Csak egy biztos: erről írni kell. A “hogyan” már más kérdés, és sokkal nehezebben kivitelezhető. Amikor meglátod a település nevét, óhatatlanul is eszedbe jut…pedig nem kellene, hiszen magát a települést nem szabad azonosítani az ott történtekkel. Aknákon lépegetve mondod el a történetet, tudva, hogy egy rossz szó, és kőzáporként hull majd a mesélőre a kritika nehéz szava. De mégis…erről beszélni kell!

Egy hétvégi programban helye van a gyönyörű, és érdekes látnivalók mellett az emlékhelyek felkeresésének is, ahol megemlékezhetünk, ahol a múltból tanulhatunk, és aminek hírét messze vihetjük. Hátha csak emlék marad…

A három évig üzemelő Recski kényszermunkatábor területén 1953-ban minden épületet a földdel tettek egyenlővé. A Nemzeti Emlékpark 1996-os megnyitása után a foglyok beszámolóira alapozva, illetve a fotók segítségével rekonstruáltak pár épületet, köztük egy barakkot is, amelyben a szorosan elhelyezett, rönkfából készített ágyakat lehet megnézni. Az egykori kényszermunkatábor területén egy kiállítás is megtekinthető, azonban ennek és a büntetőbarakknak rövid nyitvatartási ideje van. A tábor többi része szabadon körbe sétálható zárás után is, ha ekkor érkezel, less be a barakk falának rönkfái közötti réseken, és láthatod az ágyakat.

Mit láthatsz?
 • szögesdrót a bejáratnál (rekonstruált)
 • fából épített őrtorony (rekonstruált)
 • emlékszobor
 • büntetőbarakk (rekonstruált)
 • betongyűrű (büntetőbarakkal szemben), amelyet vízzel töltöttek fel, ivásra és fürdésre egyaránt használták
 • barakk talapzata
 • mesterséges tavak
Ha részletesebben olvasnál a táborról:

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának honlapja

1950-től összesen nyolc lakóbarakkot építettek az internáltak. A barakkok 7×20 méter alapterületű favázas építmények voltak, cölöpalapozással. A favázat kívülről hosszában kettéhasított gömbfával burkolták, belülről egy sor élére állított téglából falat emeltek. Tetejét hevenyészve felrakott cserepek fedték, ennek résein beesett az eső, „bevilágítottak a csillagok”, és kiszökött a meleg.

Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának honlapja

Dr. Rainprecht Antal: BESZÁMOLÓM A RECSKI HALÁLTÁBORRÓL

A tábor rabjainak száma kb. 1300 főre rúgott. Ezekből mintegy 300 nyomban behódolt a tábor parancsnokságának. Ők kapták a bizalmi beosztásokat a táboron belül, ezek lettek az írnokok, brigádvezetők, munkavezetők, normások és ezek kerültek a könnyebb munkahelyekre.

Dr. Rainprecht Antal: BESZÁMOLÓM A RECSKI HALÁLTÁBORRÓL

Siroki vár

Az elmúlt időszakban több ismerős is megfordult a várnál, ami miatt megszületett az elhatározás, hogy bizony érdemes felvenni a listára a nagyrészt romos várat is, ha másért nem, akkor a gyönyörű kilátásért. Ami a vár megmaradt részeit illeti: sokkal nagyobb a rom, mint ahogyan a keresés alapján megjelenő képekből kitűnik. Alternatív túrázásnak remek választás!

További látnivalók Sirok környékén

Ha már a vár miatt idáig utazunk érdemes más különleges természeti képződményeket is felkeresni:

Barát és Apáca sziklák
Siroki Nyírjes-tó 
Régi Szent Lőrinc-templom

Egerszalók

Egerszalóki sódomb

Egerszalók leghíresebb nevezetessége talán senkinek nem tartogat meglepetéseket. Olajat keresve gyógyvizet találtak 1961-ben, azóta építi az ásványokban gazdag termálvíz a mésztufakúpot. Ehhez hasonló látványosságot a világon mindössze csak két helyen találhatunk: a hatalmas törökországi Pamukkale sódombjainál, illetve az amerikai Yellowstone park forrásainál. Itt halkan megjegyezném, hogy nagyon hasonló termál vizes teraszos természeti csoda található Toscanában is, a Saturnia hőforrásoknál.

A sódomb azon kevés látnivalók közé tartozik, amely még szebb élőben, mint a képeken! A gyönyörű színkavalkáddal, a sós forró párájával hihetetlenül hangulatos!

Barlanglakás, Skanzen

Hihetetlen öröksége ez a vidéknek! A barlanglakások valamikor a 17-18. században épülhettek, és még a 20. században is laktak benne (21-ben is, ha az önkényes házfoglalókat is beleszámítjuk). Az apró belterületű, puha kőzetbe vájt lakásokat tárlatvezetés során nézhetjük meg közelebbről. A tárlatvezető felkészült és érdekfeszítő előadása, kérdésekre való nyitottsága még szórakoztatóbbá teszik a látogatást. Nyugodtan, és lassú tempóban lehet végig nézni három különböző barlanglakást.

Mit láthatsz?

 • gazdagon berendezett barlanglakások
 • hagyományos szerszámok, eszközök
 • érdekes kialakítású belső tűzhelyek
 • 3D mozi: a dinóktól a modern korig (a gyerekek számára ijesztő lehet a dinó, a két kisgyerek számára, akik velünk nézték az volt)

Egyetlen negatívuma, hogy a járványhelyzetre való tekintettel is összevárják az embereket, amiatt megnő a várakozási idő, illetve a fertőződésnek való kitettség, a 3D-s vetítés után pedig a használt szemüvegek a többi közé kerültek, nem láttuk, hogy fertőtlenítették volna azokat. Pozitívum, hogy a maszkviselést komolyan veszik.

Szállás

Egerszalókon ért a késő délután, ahol különböző wellness és termál fürdőkben bővelkedő szállások közül lehet válogatni. Nekem elsődleges szempont a szép kártya használata, illetve az, hogy kisebb szálláshelyeket, lehetőleg családi vállalkozásokat válasszak. Egerszalókon a Sweet-Life Wellness Apartmanra esett a választás.

Tiszta, csendes és tágas szobát kaptunk, belső udvaron parkolóval. Van finn-, és infraszauna, gőzkabin, jakuzzi, ahol kissé lazíthatunk.

Étkezés

Piroska Étterem Egerszalók

A név alapján magyaros kifőzdére számítottunk, de közel sem ilyen egyszerű! Közkedvelt hely, ínyencségekkel, élő zenével és helyi élettel. Kerthelyiség és pince-labirintus között lehet ülőhelyet választani, és néha élő zene is van. Az ételek frissen készülnek, ezért kell többet várni rá, de a kiszolgálásra egy panaszunk sem lehet, nagyon kedves volt mindenki! A falak tele vannak régi térképekkel, így az esti csevegés alapja is megvolt, annyira, hogy kifele még egy kis időt ezek tanulmányozásával töltöttünk. A szőlőleves és a kacsamáj hihetetlenül finom, az emberes adagú rántott karajjal pedig biztosan jóllakottan távozik mindenki.

Remélem sikerült új ötletekkel gazdagodni!

Ha nem maradnál le a következő részről iratkozz fel a hírlevélre: Ide kattintva!

Ha jártál már itt, és mesélnél róla, csatlakozz hozzánk:
Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük