Erdély Európa Kultúra

Erdélyi templomok: fatemplomok

1568-ban Európában elsőként itt mondták ki a vallásszabadságot, igaz csak a négy bevett vallásnak, de az irány a további évtizedekben is követendővé vált és ennek gazdag öröksége még ma is megcsodálható. Ebben a sorozatban jellegzetes, és értékes templomokat ismerhetsz meg, a tágabb értelemben vett Erdélyből.

További cikkek:

 1. Erdélyi fatemplomok
 2. Óratornyok
 3. Középkori protestáns templomok
 4. Erődtemplomok
 5. Kápolnák

Erdélyi fatemplomok

A Máramarosokban és a Kárpátok vonulata mentén található kis, teljes egészében fából épített, többnyire ortodox felekezethez tartozó templomok. A Kárpátokon átvágó utak mentén jól látható, képpel illusztrált táblákkal jelzik, ha a faluban fatemplom található. Ezeket a templomokat többnyire a máramarosi havasokban találjuk meg, de a Kárpátok vonulata mentén elszórtan máshol is vannak, például a Királyhágó környékén, és a Bihari hegységben.

A templomok alsó része hagyományosan rönkfából készült, a jellegzetes dupla harangtornyok pedig fa zsindelyekkel vannak befödve. Érdemes olyanokat választani, amelyeket ma is használnak, mivel azok belülről is megtekinthetők.

Stílusukban és történetükben ezek a templomok hasonlítanak egymásra, így érdemes bármelyiket útba ejteni.A legszebbek a következő településeken találhatóak:

 • Széltalló (Margine)
 • Kémer (Camar)
 • Krasznatótfalu (Sarbi)
 • Almásszentmihály (Sanmihaiu Almasului)
 • Lacfalu (Șișești)
 • Jód (Ieud)
 • Barcánfalva (Barsana)

A fatemplomok kiemelkedő példái a népi vallásos faépítészetnek, eklektikus stílusuk az ortodox vallási hagyományok és a gótika összefonódásának gyönyörű eredménye, ezek tették méltóvá az UNESCO Világörökségi listára való felvételüket is.

Almásszentmihály (Sanmihaiu Almasului): Mihály és Gábriel Arkangyalok temploma

Külső díszítés

Az épület minden eleme fából készült, viszont a megóvása érdekében gyakran fut rajta villámhárító zsinórja. Az oldalgerendák takarásban vannak a majdnem földközelig tartó zsindelyes tető árnyékában. Az aprólékosan egy méretre vágott fa cserépelemek gyönyörűen megkopnak az eső miatt, és jellegzetes szürke színt adnak az épületnek.

A tetőből magasodik ki az egy-két torony, amelynek csúcsos, keskeny ívét kereszt díszíti. A torony tornácába a legritkább esetekben lehet feljutni.

Belső díszítés

Az alacsony boltozatú ajtón belépve három részre osztott belső teret láthatunk. Az első a legtágasabb tér, amelyben semmi bútorzatra emlékeztető elem nincs, csak az apró ablakrések törik meg a folytonosságot a falakon. Ortodox vallási épülethez képest puritán belső díszítése van, és az is a főöltár köré csoportosul. A fehérre mázolt gerendákat bárkák, és szentekről készült rajzok díszítik.

Innen egy majdnem ajtórésnyi átjárón keresztül léphetünk be a második terembe, itt helyezkedik el a szószék. Oldalt, a fal mellett ülőalkalmatosságok vannak, amely csak az időseknek és betegeknek fenntartott rész, mivel a szertartás során a hívek állnak vagy sétálnak. A padok fölött szentek rajzai díszítik a gerendákat, látszólag nagyon hasonló arcszerkezettel, ruházattal, és kiegészítő elemekkel vannak ábrázolva.

A szószék mögötti falon már gazdagabb díszítés van, de itt is a szentek ábrázolása tölti ki a helyet.

A harmadik, kis szobában maga az oltári szentség kap helyet, ide három, egymás melletti alacsony ajtón lehet belépni, amelynek gyakran az a szerepe, hogy főhajtás nélkül senki ne tudjon ide bejutni.

Történetmesélés

A képi ábrázolások sávosan futnak, az első sáv ülőmagasságban helyezkedik el, a következő sávok ennél magasabban. Primitívnek koránt sem nevezhető díszítése a vizuális történetmesélés mesterműve. Megfejteni viszont korántsem könnyű!

Az első szobában a gerendákon bárkákat láthatunk, amely akár az özönvíz ábrázolása is lehet. A falakon szereplő szentek fölött pedig szerepelnek a neveik, amely megkönnyíti a beazonosítást.

A szentek ábrázolása során gyakran ugyanaz az arc ismétlődik, még a haj színe és hossza is megegyezik, akárcsak a fejet körülvevő glória. A glória ábrázolása jellegzetes ortodox stílusú: festéssel kitöltött kör veszi körül a fejet, a katolikus ábrázolástól ez merőben eltérő, hiszen ott vékony arany körvonal jelöli a glóriát.

A szent a kezében tartott eszközökről lesz megismerhető, azok számára, akik nagyon tüzetesen ismerik az életútját. A szentek rajzai között néhol díszítő elemek is megjelennek, kacskaringós indák töltik ki a teret. A főoltár mögötti falon, szemmagasságban angyalábrázolással is találkozhatunk, a bejáratok melletti alakoknak szárnyaik vannak. Az angyalok fölött tizenkét szent sorakozik, egy központi alakkal, ők valószínűleg az apostolokat ábrázolják.

A festés már megkopott, néhol csak halvány körvonalakat láthatunk, a benti félhomály pedig nem könnyíti meg a dolgunk. Elektromos áram nincs ide bevezetve, csak a kis ablakokon áttörő fény világítja meg a teret.

Ha tetszett és más jellegzetes erdélyi templomokról is olvasnál, akkor ajánlom a sorozat többi részét.

További cikkek:

 1. Erdélyi fatemplomok
 2. Óratornyok
 3. Középkori protestáns templomok
 4. Erődtemplomok
 5. Kápolnák
Facebook oldal:  Landolunk
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!
Youtube: Landolunk
Instagram: monivoyage

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük