Turistaként Chilében

Chile 3,7 millió látogatója elvész a világ leghosszabb országában, legalábbis a téli hónapokban (június-július), amiért nagyon hálás voltam. Az egész utazás váratlanul ért, februárban, amikor végre megkaparintottam az Iberia 114.000 ezres retúr jegyét, az első dolog a Machu Piccu belépőjegy volt, és az maradt az utolsó is. Egy ideje mindennél jobban szeretem a spontán utazásokat, és ilyen szemlélet alakította a chilei-perui utam is: mentem, amerre fújt a szél.

Ennek nagy előnye, hogy utolsó pillanatban is rugalmas tudtam lenni, és nem buktam foglalásokat, a zord időjárás miatt végül le sem tudtam repülni Punta Arenas-ba, helyette lett az Atacama sivatag. Hátránya, hogy valószínű ez főszezonban, vagy ünnepek körül nehezebben és drágábban kivitelezhető.

Szervezett túrák

Chilében nem egyszerű a tömegközlekedés, és a hatalmas távolságok miatt időigényes is, így megérheti felkeresni a helyi utazási irodákat, amelyeknél biztosított a fuvar, az idegenvezetés és az élmény is. Egyes részeken, mint például az Atacama sivatag, tömegközlekedés hiányában, az autóbérlésen kívül ez marad az egyetlen opció.

Ezekre a túrákra néha alig akad résztvevő, maximális létszáma pedig 8-9 fő, amennyi egy kisbuszban elfér. Mint a legtöbb dolog, a túra ára is alkuképes, főleg, ha többre is befizetnél, érdemes több árushoz is elmenni, meghallgatni őket, majd szemtelenül alkudozni, az útvonalak és tevékenységek ugyanazok. Természetesen mindez akkor a legkönnyebb, ha beszélsz spanyolul, a szemtelenség határa pedig a jómodor. A helyiek nagyon kedvesek, és szeretnek beszédbe elegyedni a turistákkal, remélem ez még sokáig így marad!

Buszok

Nagyon sok busztársaság ajánlatai közül lehet válogatni, közelebbi távokra ezek kényelmesek és pontosak is: például a Santiago de Chile és Valparaíso közötti Turbus, óránként induló buszai. Viszont a nagyobb távolságokra nem ajánlanám: egyes szakaszokon kifejezetten balesetveszélyes, gyakran késnek, ami egy 21-25 órás út esetén kellemetlen tud lenni, és emellett drága is, néhol drágább, mint a fapados légitársaságok jegyei, ugyanarra az útra.

Repülők

Ha valaki kihagyná a 23-25 órás buszos utakat, több légitársaság közül választhat, amelyek közül a Sky Airlines bizonyult a legolcsóbbnak, standard, kisméretű hátizsákkal, viszont a Latam árában a csomag is benne van. Mindkét esetben az indulás-érkezés pontos, az utas-szervezéssel viszont akadnak problémák, például gyakoriak a duplán eladott helyjegyek.

Bicikli-, autóbérlés

Az Atacama sivatagban biciklizni egyedül, egy elhagyatott út mentén… kihagyhatatlan utazós élmény. San Pedro de Atacama környékén a kis forgalom mellett kivitelezhető is, viszont a nagy távolságok miatt például csak a Valle de Martie (Muerte), és a Valle de la Luna az, amit meg lehet közelíteni. Az extrém időjárási viszonyok és a nagy szárazság miatt ez a pár kilométer is nagyon megerőltető, és vigyázni kell a kiszáradás, napszúrás elkerülésére is, plusz a kutyák néha igencsak védelmezik a területüket.

Az autóbérlés két, vagy több személy esetén már gazdaságosabb megoldás, mint a szervezett túrák, hátránya pedig egyedül az, hogy elég könnyen le lehet robbanni, elakadni a nehezebb terepen, ahol nem sokan járnak…

A helyiekről és látnivalókról a további bejegyzésekben olvashatsz, amelyeket itt érsz el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top