Marrakech – kihagyhatatlan látnivalók

A marokkói gyorstalpaló elolvasása után rád ragadt tudással belevetheted magad a nyüzsgő városba. A spontán utazások Marokkóban a legjobbak, mivel itt az ajánlatok biztosan megtalálnak. Minden második bódéban szervezett túrákra fizethetsz be, a Medina környékén pedig még véletlenül is látványosságokba botlasz.

Jardin Majorelle

A legszebb kertben érdemes indítani a napot! A vibráló majorelle kék díszítésű, egzotikus növényekkel teli telket 1917-es megvásárlásától kezdve egy francia művész alakította ilyenné, ami Jacques Majorelle halála után Yves Saint Laurent otthonává és inspirációjává vált.

Bahia palota

A legszebb és legjobb állapotban fennmaradó palota Marrakechben, tele gyönyörű stukkókkal és hagyományos marokkói stílusú díszítéssel. Az apró mozaikokat egyesével helyezték el, és egy speciális mészből és tojásfehérjéből készült keverékkel ragasztották fel. A gazdagon díszített szobák mellett egy belső kert is található, egzotikus növényekkel. A palota kialakítása hűen tükrözi a hagyományos marokkói uralkodó elit életét, a 19. században, építésekor a nagy vezír 4 feleségével és 24 ágyasával együtt lakott itt, ezért például a négy feleségnek szánt lakrész egyforma és egyenlő méretű.

Kora reggel sorban állás van a bejutáshoz, így érdemes inkább ebédidőben, vagy a meleg délutáni órákban menni, olyankor kevesebben vannak.

El Badi palota

A palota 1593-ban készült el, 15 év építés után, de még most is jó állapotban van. A Saadian dinasztia lakhelyéül szolgált, akik temetkezési helye nem mesze található innen (Saadians tombs). Marokkóban szokás szerint minden új dinasztia új fővárost épített, ha arra nem futotta, akkor új palotát, ezzel szimbolizálva a váltást. Így született és maradt fenn például Moulay Idriss, a legszentebb város is, amit az azonos nevű uralkodó alapított, és fővárosnak szánta, de halála után gyorsan feledésbe merült, és ennek köszönhetően vándorolt a „főváros” cím Marrakech – Meknesz – Fez – Rabbat között. A díszítésétől a dinasztia bukásakor megfosztották, de még így is látványos maradt, különlegessége az alaksorban meghúzódó börtönt, ahol a rabszolgatartásról, és a rabokról is információhoz juthatsz.

Medersa Ben Youssef

Marokkóban nem muzulmán vallásúak csak nagyon kevés mecsetet látogathatnak, ellenben pár korániskolát igen, kivétel péntekenként, amikor zárva vannak, mert ilyenkor oktatás zajlik.  A medersa, vagyis a korániskola fő érdekessége, hogy díszítése és felépítése (legalábbis a nagyoknak) ugyanolyan, bármelyik városban is látogatod meg! Zöld mozaikok, gyönyörű fa stukkókkal, kis medencével, és keskeny ablakokkal, ahová kívülről belátni nem lehet, de bentről ki igen.

La Palmerie – tevegelés

Taxival könnyű kijutni a La Palmerie-hez, a külvárosba, ahol tevegelésre lehet befizetni. Nagyon hangulatos pálmafák között, berber ruhákba öltöztetve tevegelni, ha a Szahara kimarad, akkor érdemes kipróbálni. A tevék segítségét már nem veszik igénybe annyira, mint régen, ellenben a szamarakat és öszvéreket még mai napig is bevetik (inkább Fezben, ahol a lépcsős kis utcákban motorokkal sem lehet haladni).

Bab Agnaou

Habár a város már rég túlnőtte a régi falait, még most is megvannak a „bab”-ok, vagyis a városba vezető kapuk. Közülük a Bab Agnaou az egyik legszebb. Régen éjszakára bezárták a kapukat, ettől most nem kell tartani, csak Fezben, ahol megnehezítheti a hazajutást, mivel csak egyetlen kapu marad nyitva.  

Hamam

A tradicionális fürdők délután 4-től nyitnak, előre foglalással érdemes a szúktól távolabbiakat kipróbálni, ott lényegesen kevesebben lesznek.

Koutoubia

A hamam után pedig lassan közeledhetünk a főtérhez, a Koutoubia mecsetet útba ejtve. Ez a mecset sem látogatható, de innen lehet a legszebb naplementéket elcsípni, miközben szól az esti imára hívás a minaretből.

Jema el Fna

Miután lebukott a nap irány Marrakech medinájának főtere. Innen nyílik a szúk (souk/bazár) egyik bejárata. Kígyóbűvölőktól kezdve ügyes kezű hennafestőkig itt minden megtalálható. Erre a kettőre azért is érdemes figyelni, mert a róluk készített fotó drága, és ha a nyakadban landol egy kígyó, akkor az ijedség mellé még fizetned is kell. Ide kora este érdemes érkezni, ekkor telik meg élettel a tér, és pakolnak ki az ételárusok a nekik fenntartott területre. Mielőtt kiválasztod az itt elkészített fogások közül a vacsorád, érdemes végignézni az elkészítés folyamatát, ez az egyetlen hely, ahol sikerült gyomorrontást összeszedni, pedig ennél sokkal „gyanúsabb” helyeken is ettem már Ázsiában és Dél-Amerikában is. Vacsora után lehet sétálni és vásárolgatni a szúk szűk utcáiban található sátrakból. Ilyenkor az árusok is jó hangulatban vannak, és jókat lehet üzletelni.

+1 rejtett szépség: Menara kertek

A medinától távol eső kerteket főként helyiek látogatják, és ők sem nagy számban. A csendes és hatalmas területen fekvő kertek és kis épület része az UNESCO kulturális örökségnek. A gyomorrontás utáni napon a kedves házigazda ajánlotta, hogy látogassam meg, amikor mondtam, hogy aznap nem vágyom a szúk forgatagára. Egyetlen taxis sem akart taxióra használatával elvinni, és marokkói mértékben irreális 100 dirhamos árat kértek a fuvarért, arra hivatkozva, hogy onnan üresen kell visszajönniük, így megindultam gyalog. Az oda vezető 5,4 km nehezebb volt, mert végig a tűző napon kellett sétálni, de visszafele már kellemesebb volt. 6-kor zárnak, arra érdemes odafigyelni, mert a bejárattól sokat kell gyalogolni a tóig.

További képeket és történeteket találsz itt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top