Hongkong furcsa szállásai: Chungking Mansions

A városállam híres érdekes szokásairól, például mielőtt megépítenek egy felhőkarcolót egyeztetnek egy fengsuj mesterrel, ennek eredményeként néha egész emeletek maradnak üresen, hogy a sárkány átsuhanhasson rajta, és riadalmat kelt, ha szúrós, szögletes épületet terveznek. Erre példa a Bank of China épülete, amelyet függőleges késnek becéznek a háromszögekkel tűzdelt dizájnja miatt. A lakhatási probléma egyébként is húsba vágó, Hongkong a 4. helyen szerepel, ha a népsűrűséget nézzük, területének nagy részét pedig sziklás hegyormok és a tenger teszi ki. Az elszálló ingatlanárak miatt sokan élnek albérletben, pár négyzetméternyi, ablak nélküli apartmanokban.

A Chunking Mansions elhelyezkedése szerint az egyik legkedvezőbb szálláshely benyomását kelti, MTR-el könnyen el lehet jutni mindenhova, a közelben lévő Tsim Sha Tsui, és a kelet Tsim Sha Tsui megállón keresztül, a Viktória kikötő, az éjszakai piacok és a Kowloon park is könnyű sétával elérhető.

Az épületkomplexumnak 5 darab egyenként 17 emeletes szárnya van, épületenként két lifttel – egy a páros számú emeleteknek, egy a páratlannak, vagyis gyakorlatilag 8-9 emeletnek jut 1 lift. A párás meleg miatt a lefele vezető lépcsők is kihívást jelentenek, így marad a lift, amivel a le-, és feljutás akár 15-20 percet is igénybe vehet.

A liftet használják a földszinti kereskedők is, így gyakran mosatlannal, áruval és gőzölgő étellel megpakolt kis szekerek mellé kell bezsúfolódni. Belépve a Chungking Mansions márványra arannyal nyomtatott névtáblája alatt, pezsgő piacot találunk, apró kifőzdékkel, üzletekkel, az áruk széles választékával, főként indiai, pakisztáni és afrikai árusokkal. A párás melegtől édeskés szag terjeng, de egyébként magának a Viktória kikötő körüli levegőnek is édeskés-keserű, bódító illata van, amihez pár nap alatt hozzá lehet szokni.  

Az épületkomplexum térfigyelő kamerákkal felszerelt, mivel elhelyezkedése, és kusza útvesztőinek köszönhetően hamar melegágya lett a bűnözésnek. Az első napok legviccesebb élménye, hogy egyszer sem sikerült ugyanazon az útvonalon ki-, és bejutni az E szárnyhoz. A végére már megismertek az árusok, és előfordult, hogy intettek merre kell fordulni. A biztonságérzet hiánya csak az első napokban jelentkezett, a tartózkodás további részében kellemes változatosságot és éles kontrasztot nyújtott, a város többi részéhez viszonyítva. A Times magazin például 2013-ban a globalizáció gyakorlati megvalósulásának legjobb példájaként említette, mivel évente akár 120 különböző nemzetiség is megfordulhat itt.

A Chungking Mansions rendeltetése szerint lakóövezet, de nagyon sok üzlethelyiség lett kialakítva benne. Hongkong árai nem a legbarátságosabbak, és hosszasabb tartózkodásnál vonzóak lehetnek az itt található hostelek, amelyek összesen körülbelül 1980 szobát adnak ki. Arról viszont érkezéskor lehet meggyőződni, hogy a szoba valójában hogy néz ki, és mennyire felszerelt, a közel 24 órás utazás után pedig dönteni lehet, hogy a vissza nem térítendő árat veszni hagyjuk, és új után nézünk, vagy megbékélünk a helyzettel. Így foglaltam el ezt a szobát:

A hely szűkössége szembeötlő, a kis zárt teret időbe telik megszokni, de nem lehetetlen. Az ablak is felértékelődik egy ilyen szállás után, és a következő foglalásnál esetleg a szoba méretét is megtanulod figyelembe venni.

A körülmények decensnek nevezhetőek, a szoba tiszta, a légkondi gond (és csöpögés) nélkül működik, az ajtó jól tompítja a hangokat, biztonság szempontjából sem kifogásolható, a 14. emeleten nem voltak rágcsálók, bogarak sem. A közös fürdőszoba viszont leírhatatlan…

A biztonság viszont nem az itt lakókon múlik, az épület struktúrája, és elavult vezetékei miatt tűz esetén gyakorlatilag csapdaként ejtené túszul a benne tartózkodókat. Emellett még mindig jelen van a szervezett bűnözés, feketepiac, átverések, illegálisan tartózkodók, illegálisan dolgozók… amiből turistaként viszonylag keveset lehet észlelni.

Egyetlen apróbb átverés ért, érkezésemkor újratöltött palackozott vizet vásároltam, amit csak a szobába felérve konstatáltam.

A Chunking Mansion máig a legérdekesebb szállásom marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top