A szeszélyes Norvég fjordok: Lysefjorden

A Lysefjord környékén olyan jól ismert látnivalók vannak, mint a Szószék-szikla (Preikestolen) és a Kjerag, ez a kettő lett volna rövid látogatásunk célpontja is, ha az időjárás közbe nem szól. A Preikestolen-ről ide kattintva olvashatsz.

Mivel a Kjeraghoz vezető túránkat lemondták, az utakat pedig lezárták, helyette más elfoglaltságot kellett találni: így saját szervezésben fedeztük fel a tömegközlekedéssel elérhető fjordokat!

Az útvonal

Komp: Stavanger – Tau

Busz: Tau – Jørpeland (100-as busz), Jørpeland – Oanes (108-as busz)

Komp: Oanes – Lauvvik

Busz: Lauvvik – Sandnes (Sentrum – végállomás)

Vonat: Sandnes – Stavanger

Stavangerből komppal lehet eljutni Tau-ba, onnan a Jørpelandba tartó 100-as busszal a végállomásig kell menni, a kikötőbe. A Jørpelandot azért érdemes megnézni, mert ez lesz az egyetlen tipikus norvég városka, ami útba esik. Innen a 108-as busz visz tovább Oanes irányába, amiről tetszés szerint bármikor le lehet szállni.

A norvégiai buszozás lényege, hogy a sofőr bárhol megáll, ha megnyomod a leszállást jelző gombot, és bárhonnan felvesz, ha intesz neki. De inteni kell a buszmegállóban is, ezzel jelezvén a szándékot. Ezt akkor tanultuk meg, amikor az Oanes-be tartó busszal nem akartunk a végállomásig menni, hanem előtte, a gyönyörű Lysefjordbrua-t (Lysefjord-hídat) akartuk megnézni és ott leszállni, és ezért jó előre megnyomtuk a stop gombot, erre egyből megállt a busz.

Látnivalók

Szerencsére a Hamn nevű (pontos cím: Hamn, 4110 Forsand, Norvégia) kis település felé vezető elágazásnál találtuk magunkat, ami már a Lysefjorden szélén található, magasabb sziklafallal övezett rész, hasonló látvánnyal, mint a Szószék-szikla.

Oanes környékén már nincsenek meredek sziklafalak, úgyhogy ez lesz az egyetlen pont, ahol a magasabb fjordok szélén lehet sétálni. Hamn egy kis üdülőfalunak néz ki, az itteni házaknak gyönyörű kilátása van a fjordokra és a tengerre.   

Innen könnyű gyaloglással lehet eljutni a Lysefjord-hídig, az út szélén haladva. Norvégia tele van hasonló gyönyörű függőhidakkal a fjordok mentén, ami része egy nagyobb beruházásnak, és a cél az ország nyugati részén is kiépíteni az infrastruktúrát, a könnyebb megközelíthetőség érdekében.

Egyébként az ország nagyban támaszkodik az olaj- és gáztartalékaira (az állami bevételek 20%-át adja), és mivel tisztában vannak az erőforrás végességével, a stratégia az lett, hogy az összes kitermelése és eladása után az nyereséget az Állami Befektetési Alapba irányítják. A befektetési alapot használják arra is, hogy kivédjék az olajár ingadozásból adódó inflációt. Jelenleg Norvégiának van a világ legnagyobb állami befektetési alapja. Emellett a halfeldolgozásban, és vízi-energia felhasználásban is jeleskednek.

A híd bal oldalán gyalogos forgalomnak fenntartott járdaszegély található, ahonnan egészen Lauvvik-ig el lehet látni. A hídtól az Oanes-i kikötőig 3 km van, amit az út szélén lehet megtenni. Nagyobb autós forgalom csak a komp érkezésekor van, minden 10-15 percben, ilyenkor le lehet húzódni az útról.

A séta nem megerőltető, a kilátás viszont végig pazar, és innen akár tovább is lehet haladni a Lysefjordenen felfelé, a Szószékszikla irányába.

Jártál már Norvégiában?

Ha mesélnél az élményeidről, csatlakozz a facebook csoporthoz:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top