Különleges státuszú területek: Makaó

A gyarmati rendszerek felszámolásának következtében néhol független államok születtek, máshol viszont egyedi megállapodások alapján különleges státuszú területek lettek létrehozva, utóbbira nagyon jó példa Hongkong és Makaó is.

Makaó, mint portugál fennhatóságú terület

1557-től számítják a portugál fennhatóság kezdetét, amikor a gyarmattartó ország a kínai dinasztiának fizetett díj ellenében fennhatósága alá vonta a területet, így Makaó nem tekinthető hagyományos gyarmatnak. A portugál Jorge Álvarez, első európaiként érte el tengeri úton a kínai területeket, még az 1500-as évek elején, a felfedezés után pedig országa mindent megtett azért, hogy kereskedői a Gyöngy folyón mentén le tudjanak telepedni, ezzel is segítve a különleges áruk továbbítását Európába. A kínai-portugál harcok végét az állandó bérleti szerződés jelentette, amely alapján az akkor még jelentéktelen Makaó területén Portugália gyakorolhatta a fennhatóságot.  Az ár évi 500 taelnyi ezüst volt, vagyis 25 kg ezüst. A terület lassan a legfontosabb kínai kereskedőponttá nőtte ki magát (Hongkong felvirágzásáig). A hanyatló kereskedelem következtében más iparágak fejlesztésére terelődött a hangsúly, így kezdtek bele az ágyúgolyó gyártásba is, amelynek nyomai máig megtalálhatók: például a Fortaleza do Monte erődítmény díszleteként.

A sikert végül a szerencsejátékokra épített vállalkozások jelentették, mára hatalmas kaszinók emelkedtek ki az egyébként terméketlen területeken. A látogatók Velencében és Párizsban találhatják magukat, az élethű másolatoknak köszönhetően.  


Ha kérdésed van, vagy megosztanád az élményed, csatlakozz hozzánk a Facebook csoportban.
Megtalálsz itt is:
Instagram: monivoyage
Facebook csoport: Hurrá, landolunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top